Er zijn mensen van wie het altijd
zomer mag blijven.
Daar hoor ik niet bij, ik vind de
zomer heerlijk maar als het eind
september is, de tuin op zijn einde loopt, de dagen korter worden, de zomerse gerechten plaats maken
voor warme stoofpotjes, heerlijk
Ik houd van alle seizoenen en de
gerechten die daarbij horen. Ik kan uitkijken naar de eerste sla, maar na de
zomer heb ik weer zin in pompoen, paddenstoelen en stoofpotjes.
Stoofpotjes maak ik meestal in de
crockpot, die staat dan uren op het aanrecht zachtjes te sudderen.
Als alles er eenmaal inzit heb je er
geen omkijken meer naar, je kunt lekker naar buiten en als je dan binnen komt
ruikt het heerlijk.
Zo ook deze runderschenkels,
heerlijk mals rundvlees met een Oosters tintje.
Het recept komt uit 'Keuken' van
Nigella Lawson een boek vol heerlijke gerechten, waar niet op een calorie
gekeken wordt. Maar dat is nou eenmaal het handelsmerk van Nigella Lawson.
Wij hadden er slaboontjes en witte
rijst bij, het recept is voor 6 personen maar het kan ook in kleinere
hoeveelheid gemaakt worden.
Ingrediënten voor zes personen:
2 uien, gepeld en in kwarten
5 cm verse gemberwortel, geschild in
plakjes
4 tenen knoflook
2 tl gemalen koriander
3 el zonnebloemolie
2.5 dl shaoxingwijn of droge sherry
4 el sojasaus
4 el bruine suiker
2 ltr runderbouillon
2 el oestersaus
4 el rijstwijnazijn
2 kaneelstokjes
2 steranijs
3,5 kg runderschenkel aan het bot in
dikke plakken, of 1 kg ander runderstoofvlees
Bereidingswijze:
Verwarm de oven op 150 °C.
Doe de uien, gemberwortel, knoflook
en het korianderpoeder in een keukenmachine en maal het tot een fijn mengsel.
Verhit de olie in grote braadpan op
middelhoog vuur en bak hierin het mengsel uit de keukenmachine ca. 10 minuten.
Roer regelmatig even.
Het begint wel wat aan de pan vast
te bakken maar dat geeft niet.
Giet de shaoxingwijn of sherry erbij
en laat het even pruttelen. Dan mag de sojasaus, bruine suiker, bouillon,
oestersaus en rijstwijazijn erbij. Laat het aan de kook komen en doe er dan de
kaneel, steranijs bij en de schenkels erbij.
Laat opnieuw aan de kook komen, leg
het deksel op de pan en zet deze ca. 2 uur in de oven. Je kunt alles nu ook overdoen in
de crockpot en deze ca. 3 uur laten pruttelen.
Haal als het vlees mooi gaar is uit
de pan en doe dit en een ovenschaal. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en
zet deze terug in de oven om het vlees warm te houden.
Zet de pan zonder vlees op het vuur
en breng aan de kook, laat het zonder deksel ongeveer voor de helft inkoken.
Leg de stukken vlees op een schaal
en giet er de ingekookte saus over en verdeel er wat van de pikant-zure salade
over.
Ingrediënten pikant-zure salade voor zes personen:
3 wortels, in dunne reepjes
(julienne
1 rode peper, zonder zaadjes, in
reepjes
bosje koriander, gehakt
Dressing:
het sap van 1 limoen
4 el Thaise vissaus
1 tl fijne kristalsuiker
Bereiding:
Doe alle reepjes groente met de gehakte
koriander in een kom.
Roer in een ander kommetje alle ingrediënten
voor de dressing door elkaar.
Giet de dressing over de groenten en
meng het door elkaar.
Dat ziet er echt heel erg lekker uit. Wie weet komen we eens langs.
BeantwoordenVerwijderenLangs komen mag altijd!
VerwijderenGaan we vanavond uitproberen, lijkt ons erg lekker! :) gr. Carla
BeantwoordenVerwijderenLeuk Carla!
VerwijderenSucces met koken en eet smakelijk alvast, hopen dat jullie het net zo lekker vinden als wij :-)
Groet, Karin
Hi, Really great effort. Everyone must read this article. Thanks for sharing.
BeantwoordenVerwijderenWhat you're saying is completely true. I know that everybody must say the same thing, but I just think that you put it in a way that everyone can understand. I'm sure you'll reach so many people with what you've got to say.
BeantwoordenVerwijderenDeze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderenDe reactie is dan wel verwijderd Katinka maar ik had hem toch in de mail. Jammer dat het een 'niet weg te kauwen taaie meuk' was bij jullie. Hier was dat beslist niet het geval. Ook niet met de schenkels. Het enige wat ik kan verzinnen is een ander soort vlees of de dikte van de schenkels. Maar zonde is het wel.
Verwijderen