Vorige week
was ik een paar uurtjes eerder thuis van mijn werk, mooi even de tijd om weer
eens zelf pasta te maken. Pasta maken is helemaal niet moeilijk het kost alleen
wat meer tijd dan een pak kant-en-klare pasta open trekken. Al is daar
overigens niks mis mee.
Het recept
is super simpel voor elke 100 gram bloem neem je 1 ei, het enige probleem is,
hoe groot is het ei. De eitjes die wij hebben zijn meestal kleiner dan
gemiddeld en dan blijft het deeg te droog, ik gebruik altijd wat water om een
mooi soepel deegje te krijgen.
Te droog
deeg is een ramp.
Ik heb het
deeg nu met de hand gekneed, normaal doe ik het in de magimix, ik had tenslotte
de tijd.
Het
uitrollen is het meeste werk, wij hebben een pastamachine die je op het
aanrecht vastschroeft, al een stuk luxer dan de gewone deegrol. Je hebt ook
pastamachientjes die je op de kitchenaid kunt monteren, je hoeft dan niet zelf
te draaien, dat doet de motor van de kitchenaid.
Het voordeel
is dat je dan twee handen vrij hebt om het deeg te begeleiden.
Ik vind het
wel wat hebben, met je ene hand slingeren en met de andere hand probeer je zo
goed en zo kwaad de pasta erin en eruit te krijgen.
Een goede
besteding van een regenachtige middag.
Ingrediënten voor twee personen:
200 g bloem,
type 00
2 eieren
eventueel
beetje water
Bereidingswijze:
Kneed van de
bloem en de eieren en eventueel een beetje water een mooi soepel deeg, dat zal
ongeveer 8 minuten duren. Dit kan zo op het aanrecht maar je kunt het ook in
een kom doen. Je kunt ook alles in de keukenmachine doen dan is het met een
paar minuten klaar, alleen heb je dan wel veel meer afwas.....
Verpak het
deeg in plasticfolie en laat het een uurtje rusten in de koelkast.
Neem één
deel en druk het met je hand een beetje plat. Draai het deeg door de
dikste stand van de pasta machine bij ons is dat 1.
Vouw de twee
uiteinden naar het midden en draai het weer door de dikste stand van de
machine, herhaal dit nog een keer of drie. Hier wordt je deeg mooi soepel van.
Bestrooi nu
de beide kanten van het deeg met bloem en
draai door de machine op een dunnere stand. Herhaal dit tot je de
gewenste dikte hebt, bij ons is dat stand 8.
Bebloem
tussentijds de pasta voldoende om plakken te voorkomen.
Herhaal deze
stappen met de overige pasta.
Snijd het deeg in gewenste lengte bebloem eventueel nog een beetje en vouw ze een paar keer dubbel. Snijd er nu repen van met een breedte die je wilt. Hussel de repen los van elkaar. Je kunt de pastaslierten nu over een stok hangen om aan elkaar plakken te voor komen, je hebt hier ook van die handige pastarekjes voor. Je kunt ze ook op een bergje op het aanrecht leggen met daarover een iets vochtige doek.
Herhaal al
deze stappen met de overige pasta.
Als alle
pasta klaar is kun je het koken. Zet een grote pan op met heet water en flink
zout, breng aan de kook en doe de pasta erin. Breng opnieuw aan de kook en laat
het ongeveer een minuut goed doorkoken,
proef of het gaar genoeg is en giet dan af in een vergiet.
Klaar is je
zelfgemaakte pasta.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten