zaterdag 20 juni 2015

Hamburgerbroodjes




Nogmaals het boek van Levine 'Brooduit eigen oven' uit de kast gepakt omdat deze recepten vaak (of eigenlijk altijd) een succes zijn en alles goed beschreven is. Ik zou het liefst alle broodjes willen uitproberen.
Het is goed voor de voorraad, voor de bakervaring en ook niet onbelangrijk weer wat lekkers te eten !

Nu dus deze hamburgerbroodjes, het recept is voor 9 stuks.
Je hoeft ze natuurlijk niet alleen voor hamburgers te gebruiken, maar ook voor een hartige snack zoals een broodje kroket, slaatje, oude kaas of jam met roomboter......

Ingrediënten:

500 g tarwebloem.
6 g instantgist.
8 gr zout.
25 gr zonnebloemolie.
275 gr volle melk, 20-25 gr. C. Bij gebrek aan verse melk heb ik 32 gr melkpoeder gemengd met 250 gr water.
50 gr ei op kamertemperatuur (1 middelgroot ei).

Extra

Sesamzaad of maanzaad om de bovenkant mee te bestrooien.
Zonnebloemolie voor de kom, je handen en de werkplek.
1 bakplaat, bekleed met bakmatje of bakpapier.

Bereiding deeg:

Doe de ingrediënten in een mengkom. Kneed deze massa ongeveer 10-15 minuten met de machine, eerst langzaam en vervolgens op middelmatige snelheid. Ik heb het met de machine gedaan en dat ging prima zo.
Het deeg is eerst wat nat maar door het kneden wordt dit vanzelf beter.
Wanneer je er een vliesje van kunt trekken, is het lang genoeg gekneed.

Maak een bal van het deeg en doe het in een licht met olie ingevette kom, zorg dat alle kanten een beetje met olie bedekt zijn en dek het af met een stuk plastic folie of een plastic douchemuts.
Laat het deeg nu ongeveer 1 uur rijzen op kamertemperatuur. Ik heb het 1 uur gedaan, in ieder geval tot het deeg ongeveer in volume is verdubbeld. Hangt een beetje van de temperatuur af, hoe warmer des te korter de rijstijd.
Als je er met je vinger in prikt moet er een gat blijven staan, dan is het deeg voldoende gerezen.

Leg het deeg op een licht geolied werkblad en vouw met je handen totdat alle lucht eruit is.
Verdeel het deeg met een deegsteker in 9 gelijke stukken van ongeveer 97 gr en bol deze stukken licht op. Laat deze zo'n 15 minuten afgedekt rusten.

Druk de bolletjes hierna iets plat met je hand en maak ze een beetje nat met water, strooi er vervolgens wat sesamzaad of maanzaad op en druk deze een beetje vast in het deeg.
Leg de broodjes nu met ongeveer 5 cm tussenruimte op de bakplaat.
Dek het geheel weer af met ingevet plasticfolie.

Rijzen op kamertemperatuur (Normale rijsmethode).
Laat het deeg nu ongeveer 60 minuten rijzen totdat ze bijna in volume zijn verdubbeld. Het deeg is voldoende gerezen als je er met een natte vinger op drukt en de afdruk veert langzaam terug.
Stook intussen de oven op naar 220 °C, onder-en bovenwarmte.
Als je met hete lucht wilt bakken, verlaag dan de temperatuur met 20 °C
Bak de broodjes in ongeveer 15 minuten gaar en bruin.

Rijzen en bakken in de stoomoven.
Schuif de bakplaat met de bolletjes in de stoomoven en laat ze 30 minuten rijzen op 30 °C, met 100% stoom.
Laat de bakplaat in de oven staan en verhoog de temperatuur naar 220 °C (onder-bovenwarmte) of 200 °C hete lucht, met 60% stoom.
Bak ze nu nog ongeveer 20 minuten omdat het nog een aantal minuten  duurt voordat de oven op temperatuur is. Door de stoom zijn de broodjes lekker zacht gebleven.

Laat de broodjes als ze klaar zijn afkoelen op een rooster.




2 opmerkingen:

  1. Top broodjes Evert, deze mag je wel vaker bakken!

    Karin

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben gek op leuke complimentjes, Karin, mijn dank daarvoor. Als dank mag je een keer komen dineren in mijn restaurant zodat je onze nieuwe fusiongerechten kunt uitproberen.
      Met een culinaire groet,
      Chef Renty

      Verwijderen