Wie kent het niet, aardappeltjes uit
de oven. Als wij 'gebakken' aardappels eten zijn dat altijd aardappels uit de
oven. Ik bak ze nooit meer in een pan op het stel, in de oven is zoveel
makkelijker.
Hoe wij dat doen doe kun je hier lezen. Maar nu
dus dubbelgebakken aardappels.
Ik had een stuk of wat (oude)
delicious gescoord bij de kringloop, ik kijk daar altijd bij de tijdschriften
en boeken of er iets van mijn gading bij is. En soms lukt dat, meestal wel wat
oudere exemplaren maar dat geeft niet, voor mij zijn ze nieuw.
Dit recept stond in het juni nummer
van 2010, de foto sprak me meteen aan en het kon niet missen dan dat ik hier
iemand heel blij mee ging maken.
Heerlijk, ik kan niet anders zeggen,
het is even wat meer werk maar het is de moeite zeker waard.
Ingrediënten voor 6 ?? personen:
4-6 grote bloemige aardappelen,
ongeschild wel schoongeboend (ik had Frieslanders)
2 uien, in dunne ringen
1 el rozemarijnblaadjes, fijngehakt
1 el verse tijmblaadjes, fijngehakt
¼
tl gedroogde chilivlokken, of naar smaak
3 tenen knoflook, fijngehakt
100 ml extra vierge olijfolie
20 g ongezouten roomboter, in
blokjes (optioneel)
zeezout
zwarte peper uit de molen
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Prik de aardappels rondom in met een
vork en leg ze op een bakplaat of in een braadslede. Rooster ze ca. een uur in
de oven tot ze gaar zijn.
Neem ze uit de oven (laat de oven
aan) en laat ze afkoelen tot je ze kunt vasthouden.
Breek of snijd de aardappelen in
stukken van ongeveer 3 cm, en doe deze
weer op de bakplaat of in de braadslede. Strooi er de uienringen, rozemarijn,
tijm, chilivlokken en knoflook over. Besprenkel met de olijfolie en schep het
goed door elkaar. Leg er wat stukjes boter op en bestrooi royaal met zeezout en
zwarte peper uit de molen.
Zet de aardappels weer in de oven en
bak op de bovenste richel 15-20 minuten onder regelmatig omscheppen, tot ze
knapperig en goudbruin zijn.
Oei, 100 ml olijfolie, is dat niet wat veel, Karin? Dat wordt geen sprenkelen, maar gieten 😀
BeantwoordenVerwijderenIk vond het ook aan de royale kant Nell, heb het daarom al wat aangepast, het recept is 125 ml olijfolie en 40 g boter............. Maakt het natuurlijk wel uit hoe groot zijn 4-6 grote aardappelen ;-)
Verwijderen