Vorig jaar had ik diverse
pepersoorten bij de biowinkel gekocht, daar het zaad uitgehaald, gedroogd,
bewaard en dit afgelopen voorjaar gezaaid. Bijna alle soorten waren opgekomen
en het resultaat was dan ook een hele diversiteit aan pepers.
Wat te doen met al deze pepers, zo
door het eten maar sommige soorten zijn daarvoor te heet. Deze zijn wel perfect
om sambal en chilisaus van te maken.
Deze chilisaus is gefermenteerd, dat
houd in dat de chili's eerst een tijdje in de pekel staan voordat je deze
verwerkt. Het zorgt voor smaak en ook voor houdbaarheid.
Fermenteren is weer helemaal hot, het is net als met de mode, zo is het hopeloos
ouderwets en zo is het weer helemaal
hip.
Ik vind het heel leuk, het is een manier om bijvoorbeeld groente te
bewaren en dat is met een eigen moestuin altijd aan de orde. We hebben dan wel
een vriezer maar niet alle groentes zijn geschikt om in te vriezen, dus wie
weet is fermenteren een mooie aanvulling. Zuurkool doen wel al heel wat jaren
maar dat is wel het enige. Nu dus de chilisaus en dat is een topper, we vinden
het allebei heerlijk. De eerste fles schiet al lekker op, de pepers die nog
over waren staan nu in de pekel zodat we nog een fles kunnen maken.
Ingrediënten voor ca. 0.5 liter:
ca. 0.5 liter pekelwater met 5% zout
2 tl suiker
pepers, ik heb mix gebruikt van
3 rode chili
2 red rawit
2 fresno
4 scotch bonnet geel (erg heet)
4 scotch bonnet rood (erg heet)
8 tenen knoflook, gepeld
1ui, gesnipperd (deze wordt na het
fermenteren pas gebruikt)
Bereidingswijze:
Haal de steeltjes van de chili's en
verwijder het zaad en de zaadlijsten, dit hoeft niet het is maar net hoe heet
je de saus wilt maken en hoe heet de pepers zijn. Het is handig om dit even te
proeven. Ik had zelf een stukje scotch bonnet geproefd zonder zaadlijst en ik
had Evert een stukje laten proeven mét zaadlijst, dat was, aan de reactie te
zien een beetje te heet.....
Doe de pepers met de knoflook in een
glazen pot en giet er zoveel gezouten water op tot alles onder staat. De pepers
en knoflook moeten onder water blijven daarom had ik een klein glazen dekseltje
op de pepers gelegd. Dek de pot losjes af met een deksel en zet deze een week
in de koelkast.
Doe de pepers, knoflook en het
gezouten water in een blender en maal het fijn. Doe dit samen met de
gesnipperde ui in een lage brede pan en kook het voor de helft in.
Doe het mengsel nog een keer in de
blender en maal het nu tot een mooie gladde saus.
Giet de hete saus in potjes of flesjes,
sluit af en laat afkoelen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten