Het is rustig op bakgebied,
tenminste wat nieuwe recepten aangaat. Er wordt wel gebakken maar dat staat al
op de blog. Bijvoorbeeld dikke speculaas, dat is in deze tijd toch wel erg
lekker. En als je ook nog twee banketletters krijgt dan is zelf bakken een
beetje overbodig.
Maar ook dat raakt weer op, dus tijd
voor iets nieuws en wel deze gembercake. In het boek 'de kunst van het bakken'
heet deze cake 'klef gemberbrood' maar van klef is geen spraken en van brood
ook niet echt, daarom gembercake.
Een heerlijke zachte cake met een
klein hitje van het gemberpoeder, ik vind de structuur wel wat van ontbijtkoek
hebben. Misschien nog eens bakken en dan in een cakeblik zodat je plakken kunt
snijden.
Nu is de cake in een kleine rechthoekig
bakblik gebakken, dan heb je blokjes in plaats van plakken.
Het recept is van Delia Smith, en
zoals wel vaker met Engelse recepten, wordt er iets gebruikt wat wij niet
kennen. In dit recept is dat dubbelkoolzure
soda, ook wel natrium bicarbonate of soda, baking soda of zuiveringszout genoemd.
Bij mijn weten moet er bij dit
rijsmiddel altijd een zuur ingrediënt toegevoegd worden maar dat is bij deze
cake niet het geval. Ik heb het recept maar gewoon aangehouden, de cake was
heel mooi luchtig dus het kan blijkbaar ook zonder zuur?
Ingrediënten:
350 g golden syrup (weeg dit gelijk
af in een klein pannetje)
125 g boter
250 g patentbloem
½
tl zout
1¾ tl dubbelkoolzure soda (natrium bicarbonate of soda, baking soda, zuiveringszout)
1 el gemberpoeder
½
tl koekkruiden
1 groot ei
275 ml melk
rechthoekige bakvorm van ca. 20x26
cm, bekleed met bakpapier
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Zet het pannetje met de golden syrup
en de boter op het vuur tot de boter gesmolten is.
Doe alle droge ingrediënten in een
kom en giet hier al mengend de golden syrup en gesmolten boter aan toe.
Klop het ei door de melk en giet dit
beetje bij beetje al mengend bij het beslag. Meng het goed door elkaar. Het is een redelijk dun beslag maar dat is
goed. Gebruik daarom geen vorm met een losse bodem, het beslag zal er uit
lopen.....
Giet het beslag in de beklede
bakvorm en zet hem ca. 50 minuten in het midden van de oven tot deze gaar is.
Laat de cake 5 minuten in de vorm afkoelen en stort hem dan op een rooster om
verder af te koelen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten