donderdag 3 december 2015

Hartige taart met pompoen, blauwe kaas en membrillo






De opbrengst pompoenen is weer super dit jaar. We hebben eigenlijk altijd flespompoen en uchiki kuri, dit zijn de meest gangbare pompoenen, en deze worden ook niet zo groot.
Voor deze taart wordt een flespompoen gebruikt maar ik denk dat de uchiki kuri ook prima kan.
Het vruchtvlees van de uchiki kuri is mooier oranje dus dan wordt de taart wat minder flets.

Het recept komt uit Plenty More, een heerlijke hartige taart met het zoetje van de membrillo.
De membrillo had ik een week of wat geleden al gemaakt, dat is een soort van gelei van kweeperen en is maanden te bewaren. 

Deze taart heeft wel even wat tijd nodig, het deeg voor de bodem moet rusten, de bodem wordt voorgebakken en moet afkoelen en de pompoen moet garen in de oven en ook afkoelen. Maar dit kun je ook al ruim van tevoren doen, dan is het een kwestie van vullen, afbakken en opdienen.
Wij hadden er heel simpel wat veldsla bij, heerlijk.


Ingrediënten korstdeeg (530 g):

300 g bloem
½ tl zout
160 g koude boter, in blokjes
70 ml ijskoud water

Ingrediënten vulling:

1 middelgrote pompoen, geschild, in blokjes van ca. 2 cm (700 g)
1.5 el olijfolie
250 g briseer- of korstdeeg
bloem voor het uitrollen van het deeg
200 g blauwe kaas, bv stilton of roquefort, grof gekruimel
75 g membrillo
3 eieren
150 m slagroom
150 ml crème fraîche
zout en zwarte peper

Vlaai of quichevorm ø 24 cm, ingevet

Bereidingswijze: 

Begin met het deeg, dit moet minimaal een uur rusten in de koelkast, langer mag ook zelfs tot 5 dagen.
Doe de bloem, het zout en de boter in een kom en wrijf alles met de vingertoppen tot het eruit ziet als een soort broodkruim. Het kan ook in de keukenmachine, ook dan mixen tot het op een soort van broodkruim lijkt.
Voeg het ijskoude water toe en meng tot het een samenhangend deeg is. Stop gelijk met mengen, vorm het deeg tot een platte deegbal en wikkel deze in plasticfolie. Leg minimaal een uur in de koelkast.
Deze hoeveelheid is voor twee taarten, je kunt het deeg ca. 5 dagen in de koelkast bewaren of invriezen, dat kan ook heel goed.

Vulling:

Verwarm de oven voor tot 220 °C.
Doe de pompoen in een braadslede en meng er de olie, ¼ tl zout en zwarte peper door. Zet in de oven en rooster 30 minuten (schep halverwege een keertje om) tot de pompoen goudbruin is.
Laat afkoelen en verlaag de oventemperatuur naar 190 °C.

Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot ca 3 mm dikte en bekleed hiermee de ingevette vorm. Laat het overtollige deeg over de rand hangen en prik de bodem in. Bekleed de bodem met bakpapier en vul deze met bonen of bakknikkers. Zet de bodem in het midden van de oven en bak deze 30 minuten. Haal uit de oven, verwijder de vulling en het bakpapier. Zet de bodem weer in de oven en bak deze nog 10 minuten tot het deeg goudbruin is.
Haal uit de oven en laat afkoelen.

Verdeel de pompoen met de kaas in de voorgebakken deegbodem en verdeel er de membrillo over.
Klop in een kom de eieren , room, crème fraîche, ¼ tl zout en zwarte peper los en giet dit over de vulling. Als het goed is blijft een deel van de vulling nog goed zichtbaar, dit is goed.
Bak de taart circa 40 minuten in de oven tot het eimengsel stevig is. Haal de taart uit de oven en laat deze even rusten, snijd dan het overhangende deeg eraf. Verwijder de vorm en serveer de taart warm of op kamertemperatuur.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten