Iedereen die het wilde kreeg vorige
week een zakje met winterpostelein bij Biologisch Dynamisch Tuindersbedrijf de Lepelaar. Het was om de winterpostelein te promoten. Zij telen het zelf, het is
een perfecte wintergroente, bomvol vitamine C, calcium en ijzer, het kan goed
tegen de kou en heeft een hekel aan kunstmest, ideaal dus voor de bioteelt. Ook
ik kreeg een zak vol mee. Je kunt er een stamppotje van maken maar ook rauw is
het heel goed te eten. Wel wat kleiner snijden anders heb je van die lange
stelen in je mond.
Zaterdag had ik zelf pizza gebakken,
daar doe ik ook wel eens een flinke pluk rucola op (uit de oven.....) maar nu
heb ik daar de winterpostelein op gedaan.
Wat over was heb ik door deze
pompoen salade gedaan, heerlijk vonden we het.
Evert vroeg waar het recept uit
kwam, 'uh nergens uit', ik heb maar wat gedaan.
Of ik het dan wel wilde opschrijven
zodat ik het nog eens kan maken. Nou bij deze.
Je kunt natuurlijk naar hartenlust variëren:
Zoete aardappel ipv pompoen
Geitenkaas of feta ipv halloumi
Waterkers of rucola ipv winterpostelein
Ingrediënten:
1 kleine uchiki kuri pompoen, geschild
en in stukken
2 rode uien, in parten
3 tenen knoflook, in de schil
olijfolie
zout en versgemalen peper
200 g orzo of andere pasta
200 g halloumi
1 el sumak
Paar handen winterpostelein,
gewassen en grof gesneden
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Doe de stukken pompoen, parten ui en
knoflook in een flinke braadslede, besprenkel met olijfolie en bestrooi met wat
zout. Zet ca. 45 minuten in de oven tot de pompoen gaar is en begint te
kleuren.
Haal uit de oven en zet op een
rooster.
Haal de teentjes knoflook uit hun
velletje, snijd deze in kleine stukjes en meng door de pompoen.
Kook de pasta volgens de aanwijzing
op de verpakking, giet af en meng dit door het pompoenmengsel.
Verhit een grilpan tot deze goed
heet is. Snijd de halloumi in plakken van ca. 1 cm dik en bestrijk deze dun met
olijfolie.
Leg de plakken een paar minuten in
de hete grilpan tot er mooie grillstrepen op staan. Keer de plakken halloumi om
en grill de andere kant ook tot er grillstrepen opstaan. Haal de halloumi uit
de grilpan, snijd deze in kleinere stukjes en meng door het pompoen, pasta
mengsel. Strooi er de sumak en winterpostelein over en meng het voorzichtig
door elkaar.
Breng eventueel nog op smaak met
zout en peper, besprenkel met nog een beetje olijfolie en dien op.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten