Op zoek naar gerechten voor een
verjaardag pak ik het boek Jeruzalem van Ottolenghi maar weer eens. Ik heb er
nog niet zoveel uit gemaakt als uit Plenty, maar daar kon wel eens verandering
in komen. Wat is dit toch ook een geweldig boek.
Ik maak een lijstje met de gerechten
die ik wel wil maken, dat hoeft eigenlijk niet want dat is bijna het hele
boek....
Zo ook deze chermoula aubergines met
bulgur en yoghurt, het plaatje nodigt uit om het te maken. Wachten op onze
eigen aubergines duurt me nog te lang dus ik heb ze gekocht.
Heerlijk, echt weer een Ottolenghi gerecht, ik heb het
netjes volgens recept gemaakt en het klopt gewoon. Ik vind het ongelooflijk hoe
hij dat toch elke keer weer voor mekaar krijgt.
Rozijnen, groene olijven, munt,
amandel, yoghurt hoe verzin je het, maar het is gewoon écht lekker.
Evert is niet zo van de yoghurt over
een gerecht maar ik heb het er gewoon opgedaan en ik heb hem niet gehoord, hij
heeft zitten smullen.
Onze aubergineplanten bloeien, dus
met een beetje geluk komen er weer aubergines aan, dan ga ik dit zeker nog een
keer maken. Misschien nog wel lekkerder.
Ingrediënten voor de chremoula:
2 tenen knoflook, fijngewreven of
geraspt
2 tl gemalen komijn
2 tl gemalen koriander
1 tl chilivlokken
1 tl mild paprikapoeder
2 el ingemaakte citroenschil,
fijngehakt
90 ml olijfolie
2 middelgrote aubergines
Ingrediënten voor de bulgur:
150 g fijne bulgur
50 g sultanarozijnen
10 g koriander, fijngesneden (plus
wat extra om te bestrooien)
10 g munt, fijngesneden
50 g groene olijven zonder pit,
gehalveerd
30 g geschaafde amandelen,
geroosterd
3 bosuien, fijngehakt
1 ½ el citroensap
120 g Griekse yoghurt
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Meng voor de chermoula de knoflook,
komijn, koriander, chilivlokken, paprikapoeder, ingemaakte citroenschil met de
olijfolie in een klein kommetje.
Snijd de aubergines over de lengte door. Snijd het vruchtvlees van elke helft in een ruitpatroon in, zorg ervoor dat
de schil heel blijft, dus niet te diep. Verdeel de chermoula over de halve
aubergines en zet ze in ca. 40 minuten in de oven tot ze heel gaar zijn.
Maak intussen de bulgur.
Doe de bulgur in een grote schaal en
giet hier 1.4 dl kokend water op, zet opzij.
Week de sultana's in 0.5 dl warm
water, giet deze naar 10 minuten af. De bulgur is nu ook gaar.
Doe de rozijnen met 0.4 dl olijfolie
bij de bulgur. Voeg de kruiden, olijven,
amandelen, bosui, citroensap en een snuf zout toe en meng alles goed door
elkaar. Proef en voeg eventueel nog wat zout toe.
Haal de aubergines uit de oven. Verdeel
er de bulgur over, en schep hier wat van de yoghurt op. Bestrooi met nog wat
gesneden koriander en sprenkel er nog wat olijfolie over.
Warm of op kamertemperatuur is dit
het lekkerst, dus goed van tevoren te maken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten