woensdag 6 mei 2015

Bloemkool uit de oven met tahin




Lekker bloemkool, we lusten het graag.
Ik heb weleens gehoord dat het de meest gegeten groente is, maar of dat echt zo is?
Bloemkool is ook heel goed zelf te kweken, maar voordat je eenmaal een bloemkool hebt ben je wel een paar maanden verder.
De onze zijn nu een paar centimeter hoog, dat wordt wel juli voordat we die kunnen oogsten.
Deze bloemkool had ik  bij de groentestal van 'De kleine ark' gekocht. Dat is een stichting waar mensen met een verstandelijke beperking wonen, je kunt er diverse groenten en fruit kopen. Als ik er ben neem ik ook neem altijd een doosje eieren mee. Niets zo lekker als een 'echt' scharrelei.

Bloemkool met kerrie is altijd lekker maar we houden wel van een beetje variatie dus nu bloemkool uit de oven met tahinsaus. Evert vond dat de kerrie maar een vreemde kleur had, en ook de smaak was toch echt anders.... Maar alles ging op dus lekker was het wel.

Ingrediënten voor 2 flinke eters:

1 niet te grote bloemkool, in roosjes
2 rode uien, in partjes
scheutje olijfolie
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl kurkuma
peper en zout

Voor de saus:

3 el lichte tahin (sesampasta)
1 eetlepel Griekse of Turkse yoghurt
ca. 2 el citroensap
heet water om eventueel te verdunnen

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 190 °C.
Doe de bloemkoolroosjes en de uienpartjes in een flinke braadslee of op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
Bestrooi ze met de specerijen, zout en peper, besprenkel met een scheut olijfolie en meng alles goed door elkaar.
Zet de bloemkool ca. 40 minuten in het midden van de oven en schep een paar keer om. De bloemkool moet mooi bruin worden.

Maak het sausje door de tahin, yoghurt en het citroensap met elkaar te mengen.
Bij mij was het behoorlijk dik, met heet water kun je het dunner maken.

Haal de bloemkool uit de oven en verdeel deze op een schaal en schep er de tahin-saus over.



4 opmerkingen:

  1. Dat ziet er weer lekker uit Karin. Ik ga mijn bloemkool ook eens zo maken.
    Ik heb trouwens Persiana en Honey & Co gekocht. Ken je die kookboeken al? Ook echt iets voor jou.
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Caroline, ben benieuwd of jullie het ook lekker vinden.
      Jaaaaaa mooie boeken, ik heb Honey & Co al in mijn handen gehad en (heel sterk) weer terug gelegd.
      Persiana had ik al wat over gelezen, ook weer een mooi boek denk ik. Allemaal een beetje in de 'O' stijl, dus wat je zegt wel mijn ding. Eerst Plenty More maar op de boekenplank, die staat er ook nog niet....
      Ik zie de recepten uit je Honey & Co en Persiana wel op je blog voorbij komen, kun je me vast lekker maken ;-) Ik denk dat er van minder bloggen niks komt met zulke mooie nieuwe boeken!

      Groetjes, Karin

      Verwijderen
  2. Hallo,
    Bedankt voor het idee, maar wij hebben het gemaakt vandaag en ik vond het echt totaal niet lekker. Helaas!
    Groetjes Laura

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Laura,
      Wat jammer, en ook wat zonde...... Het is natuurlijk een heel vreemde combinatie met de tahin en daar moet je wel van houden. Wij vonden het erg lekker. Zo zie je maar weer, smaken verschillen. Ik hoop dat een ander recept beter in de smaak valt.
      Evengoed bedankt voor je reactie ;-)
      Groetjes, Karin

      Verwijderen