Ik zag dat het tweede boek van Robèrt
er ook al is, wij hebben het eerste boek al vanaf de kerst in huis (kadootje)
maar ik had er nog nooit wat uit gebakken....
Het boek van Levine wordt eigenlijk
aldoor gepakt maar als je al zo snel een tweede boek uitgeeft moet het eerste
toch wel een succes zijn. Dus toch ook maar eens wat uit maken.
Het hoofdstuk desem is best wel
uitgebreid dus daar ligt het niet aan. Ik vind de beschrijving wat summier en
bij sommige recepten wordt verwezen naar een ander recept dat vind ik lastig.
Wat kost het nou om meer om bij alle recepten een volledige beschrijving te
plaatsen denk ik dan???
Wat me eerder tegenstond waren de
lange rijstijden, 12 tot 24 uur, maar dat is nu veranderd, het is eigenlijk
best wel handig. Normaal moet je echt vroeg beginnen wil je onder de middag van
je zelfgebakken desembrood kunnen genieten. Nu niet, ik begin de middag ervoor
en zet het deeg tussen de 12 en 24 uur in de koelkast. De volgende dag haal ik het
eruit, en bak het af, kind kan de was doen. Ik heb gelijk de test gedaan door
het ene deeg in de koelkast (8 °C.) en
het andere deeg in de kelder (13 °C) te zetten. Het deeg in de kelder was
duidelijk meer gerezen maar daardoor ook een stuk slapper. Het deeg uit de
koelkast was ook wat gerezen en nog mooi stevig.
Met het omkeren op de pizzasteen
hield het deeg uit de koelkast mooi zijn vorm, uit de kelder zakte het in.
Beide hadden een ovenrijs maar het brood van het deeg uit de koelkast was
uiteindelijk veel mooier. Test geslaagd, deeg gaat voortaan in de koelkast.
Het resultaat twee heerlijke desembolletjes, ik ga deze
zeker vaker maken.
Dit smaakt naar meer, op naar het
volgende recept!
Ingrediënten voor 2 kleine broodjes:
400 g tarwebloem
100 g desem
2 g gist
8 gr zout
230-240 g water
Bereidingswijze:
Doe alle ingrediënten in de kom van een standmixer en kneed 3
minuten op de langzaamste stand. Kneed het deeg dan nog 6 minuten op een hogere
snelheid. Het deeg blijft min of meer slap maar het moet wel hanteerbaar zijn.
Leg het deeg in een met olie
ingevette plastic bak of kom en dek het af met een theedoek of douchemuts. Laat
het deeg 45 rijzen.
Vouw het deeg nu door de zijkanten
op te pakken en deze naar het midden te vouwen, doe dit voorzichtig zodat niet
alle lucht eruit gaat.
Zet het deeg weer 45 minuten weg en
herhaal dan deze stap.
Neem het deeg uit de kom en verdeel
het in twee stukken, bol deze voorzichtig op en laat deze onder een met bloem
bestrooide theedoek 30 minuten rijzen.
Modelleer er nu bolletjes van en
leg deze in een met roggebloem bestoven rijsmandje.
Met de naad naar beneden (deze komt
boven als het brood uit het rijsmandje op de steen wordt gelegd) dan zal deze
tijdens het bakken openbarsten. Of met de naad naar boven (tijdens het op de
steen leggen komt deze onder) dan kun je het brood wel of niet insnijden.
De rijsmandjes met deeg nog 15
minuten laten rijzen. Vervolgens de rijsmandjes in ruime plastic zakken doen (het
deeg mag het plastic niet raken) en deze in de koelkast wegzetten voor minimaal
12 uur (het kan tot 24 uur).
Haal het deeg uit de koelkast en
laat dit een half uur op kamertemperatuur komen. Verwarm ondertussen de oven
voor op 240 °C. met een pizzasteen.
Haal de (hete) pizzasteen uit de
oven en bestrooi deze licht met semolina, dat voorkomt dat het brood niet aan
de steen vastbakt. Kiep het deeg voorzichtig uit de mandjes op de steen, als je
wilt kun je nu de bovenkant insnijden. Zet de broden onder het midden in de
oven, draai de temperatuur terug naar 210 °C. en bak de broden 25-30 minuten
tot ze mooi bruin zien en gaar zijn.
Hallo Karin,
BeantwoordenVerwijderenHier hetzelfde verhaal. Het boek al lang in huis, maar nog steeds niets uit gebakken! Geef mij maar het boek van Levine, veel duidelijker! Iedere keer denk ik,: toch maar eens iets maken uit het boek van Robert, maar steeds leg ik het onverrichte zaken weer terug. Maar ik zal me er nu toch ook maar eens aan wagen. Volgens mij is Levine ook met een tweede boek bezig. Ik kijk er naar uit!
Fijn weekend, Caroline
Haha wat leuk om te lezen dat ik niet de enige ben, en wat leuk voor Levine dat zij het gewoon wint van een meester bakker! Een tweede boek, nou laat maar komen hoor, daar hoef ik niet lang over na te denken.
VerwijderenOok fijn weekend nog!
Groetjes,Karin
Een duidelijke uitleg en wat goed dat je het getest hebt in de koelkast en kelder. Voortaan in de koelkast dus.
BeantwoordenVerwijderenHet is toch een heel werk, zo'n brood bakken. 9 min - 45min- 45min- 45min- 30min- 15min - wachten - 30min - 30min
Als je het vaak doet, zoals jullie, dan krijg je er wel een systeem in. Maar plannen moet je wel.
Het is me wel duidelijk dat ik het boek van Levine moet kopen.
Welk desem heb je hiervoor gebruikt?
Fijn weekend. Groeten uit Friesland
Het werk valt wel mee, het is veel tijd. Ik had bedacht dat als ik na de middag begin dan kan het mooi om een uur of vijf de koelkast in. Haal ik het er de volgende dag om 10.00 uur uit, dan kun je het onder de middag eten. Dus dat is goed te doen. Ik heb hier het roggedesem voor gebruikt. Ja hoor Judith je zal er toch echt aan moeten geloven, het boek van Levine hoort gewoon op de boekenplank ;-)
VerwijderenJullie ook fijn weekend nog!
Groetjes, E&K N-H