Voor het eerst schorseneren uit
eigen tuin, vorig jaar gezaaid maar nog niet geoogst. Ik zat er een beetje
tegenaan te hikken, het loof zag er prachtig uit maar wat zal ik onder de grond
aantreffen....
Ik kon mij er slecht toe zetten om
ze op te graven. Elke keer als ik bij de Lepelaar kom voor groente zie ik ze
liggen en wordt ik eraan herinnerd dat ze nog op de tuin staan.
Toch de stoute schoenen (of
eigenlijk stoute klompen) maar aangedaan en de schorseneren gerooid.
Zwarte wortelstokken in alle maten.
Eerst maar eens flink wassen met een borstel, toen met een dunschiller aan de
slag. Onder het zwart kwamen prachtige witte schorseneren vandaan.
Je ziet niet veel recepten met
schorseneren daarom maar een recept gebruikt van groene asperges uit het boek
Plenty.
Lekkere combinatie met de linzen en
de pesto van waterkers, ik was alleen de kaas vergeten.... Daar kwam ik de dag
erna achter toen ik het in de koelkast zag liggen.
Ik ga dit recept zeker nog een keer
maken, dan mét kaas en ik denk weer met schorseneren, deze keer wacht ik niet
zo lang met oogsten.
Ingrediënten voor 4 of 2 grote eters:
200 g groene linzen (du Puy)
120 g waterkers (dikke stelen
verwijderd)
40 g peterselie
1.5 dl milde olijfolie
1 el rodewijnazijn
1 teen knoflook, gepeld
400 g schorseneren of dunne groene
asperges
100 g kaas (pecorino of manchego),
in stukjes
walnotenolie om te besprenkelen
(optioneel)
4 partjes citroen of wat citroensap
Bereidingswijze:
Was de linzen in koud water, zet ze
op met ruim koud water en kook ze zachtjes een minuut of 15 tot ze net gaar
zijn maar niet uiteen vallen.
Doe ondertussen de helft van de
waterkers met de peterselie, olijfolie, azijn, knoflook, zout en peper in een
foodprocessor en maal dit mooi glad. Doe dit in de kom waar de linzen straks
ook bij kunnen.
Giet de linzen zodra ze gaar zijn af
en meng ze nog heet door de waterkersdressing.
Borstel de schorseneren onder water
goed schoon, schil ze met de dunschiller en snijd in stukjes van ca. 6 cm. Doe
ze gelijk in een bak koud water met een scheutje citroensap om verleuren te
voorkomen.
Kook of stoom ze ca. 10 minuten (net
hoe dik of ze zijn) gaar.
Heb je groene asperges kook of stoom
deze dan een minuut 3 en snijd deze daarna in stukjes van ca. 6 cm.
Schep de linzen, schorseneren of
asperges met het grootste gedeelte van de overgebleven waterkers en de stukjes
kaas door elkaar. Verdeel de salade over een platte schaal en garneer met de
apart gehouden waterkers. Besprenkel met wat walnotenolie en citroensap of geef
er de citroenpartjes apart bij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten