Ze zijn er nog, dus eten we ze nog
maar een keer, asperges.
Groene wel te verstaan, witte kun je
hier niet rechtstreeks van het land kopen, groene wel. Nog ruim een week dan is
het over, dan worden ze niet meer gestoken, mogen de planten op krachten komen.
Onze eigen aspergeplanten mogen het
hele jaar op krachten komen, die zijn dit jaar pas geplant. Duurt nog wel een
jaar of wat voordat we daarvan kunnen oogsten. Tot die tijd zullen we ze moeten
kopen.
Deze salade komt uit 'Het kookboek'
van Ottolenghi, heeeeeeerlijk ik kan niet anders zeggen, dit is helemaal mijn
smaak. Evert is niet zo van de salades maar ook hij vond het erg lekker. Komt
ook wel doordat de groentes geroosterd worden in de grillpan, dat geeft een
lekkere smaak.
Het is daardoor wel even wat werk,
maar beslist de moeite waard.
Erbij had ik quinoa dus op en top
gezondheid.
Ik denk dat ik nog maar een paar
pondjes koop, je schijnt ze ook goed te kunnen invriezen, kunnen we deze salade
over een tijdje nog een keertje eten. Dan met eigen tomaatjes.
In het recept wordt manourikaas
gebruikt, dat kon ik niet krijgen, ik heb halloumi gebruikt. Dat is goed te
verkrijgen en ook goed te grillen.
Ingrediënten 4-6 personen:
350 g cherrytomaatjes, gehalveerd
140 ml olijfolie
24 groene asperges
2 courgettes
200 g manourikaas of halloumi, in
plakken van 1 cm
25 g rucola
grof zeezout en zwarte peper uit de
molen
Basilicumolie:
75 ml olijfolie
1 teen knoflook, fijngehakt
25 g basilicumblad
snuf zout
¼ tl zwarte peper
Bereidingswijze:
Verhit de oven voor op 170 °C.
Doe de gehalveerde tomaatjes in een
braadslee, giet er 3 el olijfolie, wat zout en peper bij en hussel dit om. Keer
de tomaatjes zodat ze met de velkant naar onder liggen. Zet de tomaatjes ca. 50
minuten in de oven tot deze halfgedroogd zijn. Naar smaak kan het korter of
langer. Haal uit de oven en laat afkoelen.
Breek het houtige gedeelte van de
asperges en blancheer deze ca. 4 minuten in ruim kokend water. Giet af en spoel
ze met koud water. Laat goed uitlekken en meng er 2 eetlepels olijfolie en zout
en peper naar smaak door.
Snijd de courgettes over de lengte
in dunne plakken van een paar millimeter.
Dit gaat heel gemakkelijk op een
mandoline, met een kaasschaaf kan het ook.
Doe de plakken in een kom en meng er
1 eetlepel olijfolie, zout en peper door.
Laat een geribbelde grillpan op hoog
vuur goed heet worden. Gril de plakken courgette en de asperges tot deze mooie
grillstrepen hebben. Doe hetzelfde met de kaas. Zet apart.
Doe alle ingrediënten voor de
basilicumolie in hoge mengbeker en maak er met een staafmixer een mooie gladde
olie van.
Verdeel de rucola over een schaal,
doe hierop de courgette, asperges, kaas en tomaatjes. Sprenkel er basilicumolie
naar smaak over en dien op.
Lekker met quinoa maar een lekker
stuk brood kan ook prima.
Wij hadden nog wat over, de dag erna een paar tortilla's gebakken daar deze salade in, ook heerlijk.
Lekker!
BeantwoordenVerwijderenKun je groene asperges goed invriezen? Rauw of eerst blancheren?
Zoals je ziet had ik ze ook al gekocht. Mooi zo'n bos asperges hè...
Ben benieuwd wanneer jullie ze kunnen oogsten
Ik had gehoopt dat jij dat wist ;-(
VerwijderenJaaaa lekker taartje had je, zag hem al voorbij komen. Vind ze prachtig om te zien, de onze waren ook heel mooi, zo groot als een lucifer.....
Asperges kan je beter niet invriezen. Het kan wel, maar ze worden er niet mooier op.
BeantwoordenVerwijderenIk ben bang dat je gelijk hebt Kim, maar toch wil ik het proberen, wie niet waagt wie niet wint, toch?
VerwijderenGa ze eerst vacumeren en dan invriezen, als ik ze wil gebruiken doe ik ze gevacumeerd en bevroren in de stoomoven, dat lijkt me de beste optie. We gaan het zien....