zaterdag 14 november 2015

Bloemkooltaart van Ottolenghi






Bloemkool vinden we heerlijk, je kunt het bijna het hele jaar rond kopen en je kunt er van alles mee.
Als we zelf bloemkool uit de tuin hebben kom je daar wel achter, dan ga je (moet je....) opzoek naar bloemkoolrecepten. Dit jaar hebben we weinig bloemkool uit de eigen tuin gehad, hele kleine kooltjes, je had er meerdere nodig voor een recept. Hoe dat komt, geen idee, volgend jaar maar weer opnieuw proberen.
Maar dat duurt nog even, eerst de winter, even geen tuin.

Dit is een van de eerste recepten die ik uit het boek Plenty More heb gemaakt. 
Een heerlijke, niet moeilijk te maken bloemkooltaart, waarvoor je niet eens heel veel ingrediënten nodig hebt. De taart is ook heel goed van te voren te maken, je kunt hem even opwarmen of op kamertemperatuur eten. Lekker met een komkommer-, tomaten- of groene salade.

Ingrediënten:

1 kleine bloemkool in roosjes (ca. 450 g)
1 middelgrote rode ui
75 ml olijfolie
0.5 tl fijngehakte rozemarijn
7 eieren
15 g basilicum
120 g bloem, gezeefd
1.5 tl bakpoeder
0.5 tl geelwortelpoeder
150 g Parmezaanse kaas grof geraspt (of een andere lekkere pittige kaas)
gesmolten boter om de vorm mee in te vetten
1 el wit sesamzaad
1 el nigellazaad
zout en zwarte peper

Springvorm ø 24 cm

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Kook (of stoom) de bloemkoolroosjes in gezouten water in ca. 15 minuten net gaar. Giet af en zet opzij om goed uit te lekken.
Snijd van de ui vier ronde plakken van ca. 0.5 cm, dit worden de ringen voor bovenop de taart. Hak de rest van de ui grof en smoor dit in de olie met de rozemarijn een minuut of tien op laag vuur, tot de ui glazig is. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen.

Doe in een flinke kom de eieren en klop deze goed los, doe er het basilicum, uien, bloem, bakpoeder, geelwortel, kaas, 1 tl zout en royaal peper bij. Klop alles goed glad en schep er dan voorzichtig de bloemkoolroosjes door, probeer deze zoveel mogelijk heel te houden.

Bekleed de bodem en wanden van de springvorm met bakpapier en vet deze in met de gesmolten boter. Meng het sesamzaad en nigellazaad en strooi het tegen de wand van de springvorm, door de boter zal dit blijven plakken. Giet het bloemkoolmengsel erin, verdeel de uienringen er op en zet de vorm in de oven. Bak de taart ca. 45 minuten tot deze stevig en goudbruin is, controleer dit door een mes in het midden te steken, deze moet er droog uitkomen.
Haal de taart uit de oven en laat deze minstens 25 minuten afkoelen, haal dan de vorm eraf. De taart is warm (in plaats van heet) of op kamertemperatuur het lekkerst.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten