Wij zeggen
hier altijd groene kool maar meestal wordt er over savooiekool gesproken. Ook
als je naar een recept zoekt maak je met savooiekool meer kans.
We proberen
altijd zelf kool te telen, het ene jaar lukt dit beter dan het andere. Het
grootste probleem met kool is dat het wordt opgegeten door rupsen. Het koolwitje legt haar eitjes op de
kool, de rupsjes komen uit en beginnen gelijk te eten, er is geen houden meer
aan.
Om dat tegen
te gaan telen wij onze kool onder een insectengaas zodat het koolwitje er niet
bij kan.
Het is even
een gedoe maar zo wordt de kool niet opgevreten en dat is wel wat waard.
Dit jaar
hadden we redelijk veel groene kool, gelukkig kunnen ze wel een tijdje op de tuin staan
zodat je het niet elke dag hoeft te eten. Van een krop eten wij ook zeker wel
twee keer dus als je dan iets van 6 kolen hebt kun je even vooruit. Maar je
kunt er van alles mee, roerbakken, stoven, stamppot en uiteraard soep.
Dit recept
komt uit het boek Plenty maar ik heb het wat aangepast. In het recept wordt er
parmezaankorst met de soep meegekookt. Hier wordt de korst altijd
weggegooid....misschien toch maar eens bewaren in de vriezer en dan deze soep
nog eens maken. Het zal ongetwijfeld smaak geven.
Een lekkere
grove soep, lekker met een zelfgebakken broodje.
Ingrediƫnten:
6 el
olijfolie
1 flinke ui,
in halve ringen
2 tenen
knoflook
½
tl karwijzaad
1
middelgrote savooiekool
1
middelgrote aardappel, geschild en in blokjes
ca. 1 liter
groentebouillon
80 g
parmezaankorst (optioneel)
½
milde verse rode chilipeper, zonder zaad, in dunne ringetjes
80 g Parmezaanse of een andere pittige kaas, geraspt
Bereidingswijze:
Verhit in
een grote pan 4 eetlepels olijfolie en smoor hierin de uiringen in ca. 5
minuten mooi glazig.
Voeg de
knoflook en karwijzaad toe en smoor het nog eens 2 minuten.
Verwijder
het buitenste lelijke blad van de kool. Haal er nu vier bladeren af, snijd deze
fijne en zet apart. Schaaf of snijd de rest van de kool grof en doe dit samen
met de aardappelblokjes bij de gesmoorde ui. Bak alles onder regelmatig roeren
een 2-3 minuten.
Voeg zoveel
bouillon toe dat de groenten net onderstaan en breng aan de kook. Mocht je wel
parmezaankorst hebben voeg dit nu toe en
laat de soep 10 minuten op laag vuur pruttelen tot de aardappel gaar is. Haal
de parmezaan korst eruit, proef de soep en breng op smaak met zout.
Draai het
vuur uit en laat de soep een paar minuten afkoelen. Pureer de soep met een
staafmixer of in de blender, zo grof of
fijn als je lekker vindt. Is de soep te dik voeg dan nog wat bouillon toe.
Houd de soep
warm.
Verhit twee
eetlepels olie in een koekenpan en bak hierin de achtergehouden kool met de
chilipeper en een beetje zout 3-4 minuten tot de kool beetgaar en nog mooi
heldergroen is.
Verdeel de
soep in (het liefst verwarmde) borden of kommen. Doe er een flinke lepel van
het koolmengsel in en rasp er nog wat kaas over.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten