zondag 22 november 2015

Kaaskoekjes van Paul Hollywood





Dit zijn lekkere koekjes met een hartige smaak en eigenlijk vrij simpel te maken (dus net iets voor mij).
Wij zijn gek op kaas dus een koekje met een lekkere kaassmaak gaat er vrijwel altijd wel in.
Deze koekjes worden met Gruyère gemaakt, dat vinden wij een heerlijke kaas maar je zou ook met andere kaassoorten kunnen experimenteren, net wat je lekker vindt.
Ik heb de koekjes wat te dun uitgerold daardoor zijn ze niet zo mooi van vorm maar dat doet aan de smaak niks af. Het beetje peper wat erover gaat proef je goed terug, maar vonden wij erg lekker.

Dit recept komt uit het boek Bakken met Paul Hollywood en is voor ongeveer 20 koekjes met een diameter van 50 mm.

Ingrediënten:

75 g tarwebloem
75 g koude boter in kleine blokjes, plus wat extra om in te vetten
75 g gruyère, geraspt
Wat zout en peper

Bereidingswijze:

Doe de bloem in een kom met een snufje zout of in een keukenmachine.
Doe de blokjes boter erbij en kneed zachtjes door de bloem.
In de keukenmachine pulseer je een paar keer tot het er een beetje uitziet als broodkruim.
Voeg nu de kaas toe en meng het met je vingers door het mengsel, of nog even kort de keukenmachine gebruiken.
Je moet uiteindelijk een zacht deeg krijgen.

Druk het deeg een beetje samen en rol het geheel in een stuk plasticfolie.
Leg het nu ongeveer 30 minuten in de koelkast.

Stook in de tussentijd de oven op tot 200 °C. en bedek twee bakplaten met bakpapier of een bakmatje.

Leg het deeg nu op een met bloem bestrooid werkblad en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 5 mm. Maak het in ieder geval niet te dun want ze lopen nog uit in de oven en dan worden de randjes te dun en is de kans op verbranding te groot.
Pak een steker of koekjesvorm  met een diameter van 5 cm en vet deze een beetje in met boter.
Steek nu zoveel mogelijk rondjes uit het deeg, het is nu de sport om uiteindelijk zo weinig mogelijk deeg over te houden.
Leg de deegrondjes vervolgens een eindje uit elkaar op de bakplaat want ze zetten nog wat uit.

Bak ze ongeveer 10 minuten tot ze mooi goudbruin zien. Denk erom, ze verkleuren snel !
Maal er wat zout en peper overheen en laat ze afkoelen op een rooster.

Bewaar de koekjes tussen bakpapier in een luchtdichte trommel, dan kan je ze een paar dagen bewaren.

Bij ons kwamen ze daar niet aan toe…


3 opmerkingen:

  1. ik denk dat 500 gram bloem verkeerd is, het moet volgens mij 150 gram zijn

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik heb het opgezocht, de verhouding bloem/kaas/boter moet 2:1:1 zijn
    je kan er ook nog van alles doorheen doen, bv sesamzaad, chia, hennep, gedroogde tomaatjes, olijven etc etc
    Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor de reactie, al is het leuker als deze niet over een foutje gaat....
      Ik heb het ook even opgezocht in het boek, bij ons is het 75-75-75 dus 1:1:1
      Ja lekker om er nog wat doorheen te doen, dan krijg je een heel ander koekje. Zal ze snel weer eens maken, we vonden ze nl wel heel erg lekker.
      Nogmaals bedankt voor de reactie!

      Verwijderen