donderdag 13 juni 2013

Caponata

Caponata met couscous


We zijn helemaal van de aubergines op dit moment, ik zie ze liggen bij de toko en kan de verleiding niet weerstaan om er een paar te kopen.
Maar ja dan moet je er ook nog wat mee maken….
Er zijn al diverse curry’s mee gemaakt, baba ganoush, gewoon gegrild en nu dus caponata.
Ik had het nog niet eerder gemaakt, al wel diverse keren gelezen in kookboeken en op blogs. Nu dus zelf gemaakt, het recept komt uit ‘Veg’.
Het is eigenlijk een beleg voor op een crostini maar wij hebben het als maaltijd gegeten met couscous. We hebben het bijna met zijn tweeën opgegeten, wat over was heb ik de dag erna op een crostini gedaan.
We vonden het heerlijk, dit ga ik zeker vaker maken, helemaal als we straks onze eigen aubergines hebben… hoop ik.


Aubergines 2012

Ingrediënten:

2 middelgrote aubergines (ongeveer soo g), in blokjes van 1 cm
2 el olijfolie
1 ui, fijngesneden
2 stengels bleekselderij, uit het hart van de stronk, in dunne boogjes
1 teentje knoflook, gesneden
6 grote pruim- of andere rijpe tomaten, ontveld, van zaden ontdaan en gesneden
OF 400 g pruimtomaten uit blik, gesneden, steelaanzet en vel verwijderd
2 el balsamicoazijn
1 el zachte bruine suiker
1 el fijngeraspte pure chocolade (indien gewenst)
50 g rozijnen
2 el babykappertjes, afgespoeld
50 g groene olijven zonder pit, in plakjes
zeezout en versgemalen zwarte peper
flinke handvol bladpeterselie of munt, gesneden, voor eroverheen



Bereidingswijze:

Doe de aubergineblokjes in een grote vergiet en bestrooi met 2 tl zout. Schep om en laat een halfuur staan om het sap eruit te laten trekken. Spoel de aubergines dan af en dep en druk droog in een theedoek.

Terwijl de aubergine in de vergiet uitlekt, verhit je 1 el olijfolie in een grote pan. Voeg de ui, bleekselderij en knoflook toe en bak 1o minuten op vrij laag vuur tot ze zacht en goudkleurig zijn. Doe de tomaten en hun sap erbij en laat 5 minuten inkoken.

Doe er nu de baisamicoazijn, suiker, chocolade, als je die gebruikt, rozijnen, kappertjes en olijven bij. Laat nog 5-10 minuten sudderen, regelmatig roerend, en draai het vuur uit. Verhit in een grote koekenpan 1 el olie op middelhoog vuur. Als deze heet is, bakje de aubergineblokjes 5 minuten, tot ze goudkleurig en gaar zijn. Schep ze in de tomatensaus.

Breng deze weer aan de kook en laat nog 10 minuten sudderen, proef of er nog peper en zout nodig is. Wij hebben het zo gegeten maar het recept is dat je het af laat koelen en dan opdient. Je kunt de caponata in de koelkast (of andere koele plek) een dag of twee bewaren, zodat de smaken zich nog verder kunnen ontwikkelen. Breng de caponata op kamertemperatuur voor je deze eet. Bestrooi voor het opdienen met lekker veel peterselie of munt.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten