Een heerlijke manier om groenten te bereiden is grillen, zowel uit de oven als van de grilpan of op de bbq.
De smaak wordt heel anders, een beetje rokerig.
Je kunt er allerlei groenten voor gebruiken, ik heb het deze keer volgens recept gedaan omdat ik alles ervoor in huis had. Maar je kunt ook asperges, koolraap, wortel, bloemkool, rettich, rode biet en zo nog wel een aantal soorten gebruiken.
Het recept komt uit ‘Plenty’ , ik denk overbodig om te vermelden dat het boek van Ottolenghi is ;-)
Als kaas heb ik halloumi gebruikt, dat is hier goed te verkrijgen. Griekse manouri of Cypriotische amari ben ik nog nooit tegengekomen. Halloumi kun je heel goed grillen, het houd zijn vorm en geeft een heerlijke hartige toevoeging.
Erbij hadden we couscous, je kunt er natuurlijk ook nog iets van vlees of vis bij serveren maar wij hebben het vegetarisch gehouden.
Het recept is voor vier personen maar wij hebben het met zijn tweeën opgegeten….
Voor een royale portie voor 4 personen?
1 koolrabi
1 kleine aubergine (of 1/2 grote)
125 g manouri- of anari-kaas (ik heb halloumi gebruikt)
3-4 eetl. olijfolie
Peterselieolie
50 g bladpeterselie (blaadjes en fijne takjes)
3/4 dl olijfolie
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 1/2 eetl. citroensap
zout en zwarte peper
Bereidingswijze:
Pureer voor de peterselieolie in een blender of foodprocessor de peterselie met de olie, knoflook, het citroensap en zout en peper glad. Het wordt een heldergroene glanzende saus. Zet hem opzij.
Zet een geribbelde gietijzeren grillpan op het fornuis op hoog vuur en laat hem goed heet worden. Verhit de oven tot 190 °C.
Snijd de courgette in iets schuine 1 cm dikke plakken. Schil de koolrabi met een scherp mes; snijd hem overlangs doormidden en snijd beide helften in 1 cm dikke plakken. Snijd de aubergine in 1/2 cm dikke plakken en doe dat ook met de kaas. Houd alle ingrediënten apart, schep ze door een beetje olijfolie (de aubergine zuigt de olie op, dus daarvoor is meer olie nodig) en bestrooi ze met zout.
Rooster de groenten en kaas in porties tot ze net gaar zijn en aan beide kanten mooie grillstrepen hebben - dat duurt van 1 minuut (courgette) tot 6 minuten (de aubergine). Keer ze met behulp van een tang of spatel om. Doe ze als ze klaar zijn in een mengkom en houd de kaas apart. Laat de aubergine in nog 5-10 minuten in de hete oven gaar worden.
Giet de peterselieolie over de hete groenten en schep alles om; laat ze tot warm afkoelen of helemaal koud worden.
Proef het gerecht voor het serveren en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe. Verdeel de groenten en kaas op een schaal en dien ze op.
Het is kwart voor 1 's nachts. Maar ik krijg steeds meer honger van jullie blog.
BeantwoordenVerwijderenHoi Michelle, wat leuk dat je je hebt aangemeld als lid op onze blog.
BeantwoordenVerwijderenSuper dat je zo enthousiast bent maar je nachtrust moet er natuurlijk niet onder lijden....