Karin had vorig
weekend een pompoensoepje gemaakt en ik heb getracht er een lekker broodje bij
te bakken.
Het brood is heel
zacht met een fijne structuur, heerlijk om in soep of saus te dopen of om het
even te roosteren en dan als bruscetta te serveren.
Dit recept komt uit
het boek 'Hoe word ik een goddelijke huisvrouw' van Nigella Lawson, u weet wel,
die kreunende mevrouw die vaak 's nachts in nachtpon d'r bed uitkomt om de
laatste restjes van de overdag gemaakte maaltijd te verorberen.
Niet dat wij er 's
nachts ons bed voor uitkomen maar we vonden het wel erg lekker.
Bereidingstijd is
ongeveer 2 uur.
Ingrediënten
300 gr kruimige
aardappels.
800 gr tarwebloem.
18 gr zout.
7 gr droge gist.
1 el Griekse yoghurt
(mag ook gewone zijn).
300 ml lauw kookvocht
(mag ook to 300 ml worden aangevuld met lauw water als er tekort is).
Bereiding
Kook als eerst de
aardappels ongeveer 25 min in ruim 300 ml water gaar, zodat ze goed te prakken zijn. Laat hierna
afkoelen.
Doe 600 gr bloem in en
grote kom en houd 200 gr apart voor later.
Doe er de gist bij en
roer dit even door de bloem.
Prak de aardappels
fijn of pureer ze met de pureeknijper en doe dit ook samen met de yoghurt in de
kom. Roer het geheel door elkaar.
Kneed nu het geheel 12
min met de hand of 10 min met behulp van de kitchenAid.
Doe tijdens het kneden
na een paar minuten het zout erbij en voeg beetje bij beetje het restant van de
bloem en het kookvocht toe. Hierna nog ongeveer 2 min met de hand doorkneden.
Vorm een bol en laat
het geheel in een afgedekte, met olie ingevette kom, 1 uur op een warme plek
rijzen.
Hierna het geheel op
het aanrechtblad storten, de
lucht eruit drukken, doorkneden en het deeg in de gewenste vorm duwen. Leg het geheel in een rijsmandje onder een vochtige theedoek en laat het nog ongeveer 30-40 min rijzen tot het in volume is verdubbeld.
lucht eruit drukken, doorkneden en het deeg in de gewenste vorm duwen. Leg het geheel in een rijsmandje onder een vochtige theedoek en laat het nog ongeveer 30-40 min rijzen tot het in volume is verdubbeld.
Zet in de tussentijd
de oven aan zodat deze kan voorwarmen (200 ° C.)
Kiep het brood uit het
rijsmandje op b.v. een voorverwarmde pizzasteen en schuif deze in de oven.
Bak het brood ongeveer
20 min op 220° C. daarna nog 15-20 min op 190° C.
Laat het brood als het
klaar is op een rooster afkoelen.
Mooi brood Evert! Ziet er rustiek uit, of rustique moet ik eigenlijk zeggen.
BeantwoordenVerwijderenIs de korst door de aardappel ook zacht geworden, of alleen de binnenkant?
Wat een luxe dat Karin een privé bakker heeft die het verse brood elke week verzorgt.
Bezorgen jullie ook in Friesland?
Groet pupil Judy
Tige tank, Judy. De korst is vrij knapperig maar dat vinden we lekker. Ik zou vandaag ook weer bakken maar mijn 'chef afwas' wil ook graag een poging doen, je moet een ander tenslotte ook een kans geven. Ik denk dat ze zich op het speltbrood stort... (vrij simpel, dus voor mij geen uitdaging). Voor bezorging in Friesland hanteren wij een speciaal tarief, wellicht wordt het dan ook persoonlijk gebracht !
VerwijderenEen culinaire groet, Chef Renty.