Het wordt weer tijd voor stoofpotten
en stampot, al ben ik van de stampotten niet echt een fan...
Maar van de stoofpotten wel,
heerlijk suddervlees op allerlei manieren bereid.
We hebben sinds een jaar of wat een crockpot,
een moderne versie van het petroleumstel zeg maar.
Het bekende wiebelige
'petroleumlichie' waar oma haar suddervlees en niet te vergeten de
stoofpeertjes op had staan.
De crockpot is helemaal niet
wiebelig en er zit ook nog een timer op zodat hij na zoveel uur vanzelf
overschakeld naar de warmhoudstand. Een stuk veiliger dus.
Ik vind het een super apparaat,
voorheen deed ik de gerechten die nu in de crockpot gaan in de oven maar het
nadeel vond ik, dan kun je zolang je oven niet gebruiken. En je zult altijd
zien, dan staat er een pan in de oven te sudderen en krijg je ineens zin om te
gaan bakken.....
Nog een bijkomend voordeel, de
crockpot gebruikt veel minder stroom dan de oven, ook wel een pluspunt.
Je maakt er dus de gerechten in die
lang moeten sudderen, zoals Hachee, Boeuf Bouguignon, Rendang, Oseh- Oseh, Massaman, Goulash en
natuurlijk de stoofpeertjes.
Het eerste gerecht dit najaar is
goulash geworden, we hadden nog hele mooie paprika's in de kas en uiteraard
onze eigen uien.
Het recept komt uit een boek van Delia Smith, Keukengeheimen 3, een heel mooi boek met heerlijke gerechten. Ik heb wel
vaker goulash gemaakt maar volgens Evert was dit de lekkerste ooit.....
Misschien dat het door de gerookte
paprikapoeder komt, het geeft de goulash een heerlijke rook smaak, maar daar
moet je natuurlijk wel van houden.
Ingrediƫnten:
2 el olijfolie
ruim 1 kg riblappen of ander
stoofvlees, in blokjes van 4 cm
3 grote uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, geperst
2 el bloem
1 el mild paprikapoeder
1 el pikant gerookt paprikapoeder,
plus iets extra
3 laurierblaadjes
650 g tomaten uit blik
2 middelgrote paprika's
zout en vergemalen peper
Bereidingswijze:
Laat de olie in de stoofpan op hoog vuur gloeiend heet
worden en bak de blokjes vlees met een paar tegelijk aan alle kanten bruin. Ze
moeten een echt diepe, nootbruine kleur krijgen. Leg ze met een schuimspaan in
een schaal.
Zet het vuur wat lager en bak de uien ca. 5 minuten of
totdat ze bruin gaan worden en aan de randen karameliseren. Roer er de knoflook
door en doe het vlees weer in de pan. Bestrooi het geheel met bloem en
paprikapoeder en roer grondig. Voeg laurier, tomaten, zout en peper toe en
breng alles tegen de kook aan. Leg een goed sluitend deksel op de pan, zet hem
midden in de oven en laat hem daar precies 2 uur staan.
Ik doe dit in de crockpot en laat het lekker een uur
of vijf sudderen, het laatste uur gaat de paprika erbij.
Halveer intussen de paprika's, verwijder de zaadjes en
zaadlijsten en snijd ze in reepjes van ca. 2 x 5 cm. Roer ze na de 2 uur
oventijd door het vlees, leg het deksel weer op de pan en laat nog 30 minuten
in de oven.
Haal de pan vlak voor het opdienen uit de oven, laat
het gerecht 5 minuten rusten en roer er dan voorzichtig de zure room door,
zodat je een mooi marmereffect krijgt. Bestrooi het met een beetje extra
paprikapoeder en zet de pan op tafel.
Lekker met rijst of gekookte aardappels en
sperzieboontjes of zoals wij snijboontjes.
Ik hoor zoveel enthousiaste verhalen over die crockpot dat ik er ook maar eens over na moet denken.
BeantwoordenVerwijderenLekker lijkt me deze goulash, ik heb toevallig net gerookte paprikapoeder gekocht bij Dille & Kamille.
Wij vinden het een ideaal ding, hebben er geen moment spijt van gehad. En dan kun je tegelijkertijd weer een lekkere taart bakken ;-) De gerookte paprika is een heerlijke aanvulling, de geur alleen al mmm
VerwijderenJammie, lijkt me heerlijk. Ik heb ook een crockpot, wat een feest om daar je stoofpotten in te maken en wat een mooie diep rode stoofperen komen er uit...
BeantwoordenVerwijderenWat leuk dat je der ook een hebt, ja de stoofpeertjes zijn eerdaags aan de beurt, een grote crockpot vol, heerlijk!
Verwijderen