Lekker gevulde speculaas, dat is ook
weer iets wat voor mij helemaal bij de herfst hoort. Het ligt misschien wel het hele jaar door in
de winkels, maar ik zal het in de zomer nooit bakken of kopen.
Ik bak ook wel de gewone speculaas, dus
zonder spijs, van die lekkere dikke brokken.
Nu dus de gevulde versie, ik heb er
diverse recepten van, dit recept komt uit 'De banketbakker' van Cees Holtkamp.
Een geweldig boek voor iedereen die van bakken houd.
Je leest vaak in een recept, zo ook
in deze, dat je het deeg een dag van te voren moet maken en het in de koelkast
moet laten rijpen tot gebruik, het zou de smaak ten goede komen. Ik heb het nu
ook 24 uur laten rijpen, de smaak is super maar of het ook werkelijk lekkerder
is dan wanneer je het niet zo lang laat rusten, ik weet het niet. Ik zou een
keertje de proef op de som moeten nemen en het op beide manier moeten maken,
dan kun je het proeven.
Misschien eens doen als ik de 'gewone' speculaas ga maken.
Ik had dit recept nog niet eerder
gemaakt maar wat ik al verwachte, het is heerlijk.
Ingrediënten:
160 g lichtbruine basterdsuiker
140 g zachte roomboter
20 g water
3 g zout
275 g Zeeuwse bloem
20 g speculaaskruiden
5 g bakpoeder
400 g amandelspijs
water
50 g roomboter, gesmolten
1 ei, losgeklopt
Blanke amandelen, voor garnering
Springvorm ø 24 cm, ingevet
Bereidingswijze:
Meng
de basterdsuiker met de boter, het water en het zout.
Meng
vervolgens de bloem, de speculaaskruiden en het bakpoeder erdoor.
Laat
het deeg, goed verpakt, 1 á 2 dagen in de koelkast rijpen om de smaken goed in
te laten trekken.
Verwarm
de oven voor op 180 °C.
Rol
het deeg uit tot een dikte van 3 mm.
Bekleed
een springvorm van 24 cm ø en 3 cm hoog met het deeg. Zorg dat er genoeg
overblijft om de taart mee af te dekken.
Vermeng
de amandelspijs met een beetje water en de helft van het losgeklopte ei, tot
het een slappe bal is. Druk die uit op de bodem van de taart.
Bestrijk
de amandelspijs met de gesmolten roomboter.
Dek
de taart af met de rest van het uitgerolde speculaasdeeg.
Bestrijk
de bovenkant met losgeklopt ei, leg er royaal amandelen op en bestrijk nogmaals
met ei.
Bak
de taart 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Tip
van Holtkamp: Gebruik de vorm om de deksel van het speculaastaart af te
tekenen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten