Er stond nog een beetje een verloren
bloemkooltje in de tuin, wat zal ik daar nou van maken?
Gewoon gekookt of gestoomd met een
kerriesausje, verwerken in een pastagerecht, als koekjes, geroosterd of een
salade. Het is een salade geworden, het is aldoor nog zulk mooie weer, het kan
nu nog.....
Deze salade had ik al vorig jaar ook
al een keer gemaakt en die was heel goed in de smaak gevallen.
Alle ingrediënten waren in huis, de
cherrytomaatjes uit de kas en de spinazie heb ik vervangen door jonge snijbiet.
Dille had ik alleen niet, daar heb ik het groen van venkel voor gebruikt,
achteraf zag ik dat er nog wel gedroogde dille in de kast stond, had ik niet
aan gedacht.
Een heerlijk gerecht uit 'Het kookboek' een leuke variatie voor bloemkool.
Ingrediënten:
2
eetl. kappertjes, uitgelekt en grof gehakt
1
eetl. grove Franse mosterd
2
tenen knoflook, fijngehakt
2
eetl. appelazijn
120
ml olijfolie
1
kleine bloemkool, in roosjes
1
eetl. fijngesneden dille
50
g jonge spinaziebladeren
20
cherrytomaatjes, gehalveerd
grof
zeezout en zwarte peper
Bereidingswijze:
Maak
eerst de dressing met de hand of in een foodprocessor. Pureer de kappertjes met
mosterd, knoflook, azijn en wat zout en peper. Voeg flink kloppend of met de
machine op middelhoog de helft van de olijfolie in een fijn straaltje toe. Het
moet een dikke, romige dressing worden. Proef en voeg zo nodig nog zout en
peper toe.
Kook
de bloemkoolroosjes 3 minuten in een pan kokend gezouten water. Giet ze af in
een vergiet en spoel ze koud onder de stromende kraan. Laat ze goed uitlekken
in het vergiet. Meng de overgebleven olijfolie met wat zout en peper door de
uitgelekte bloemkool.
Laat
een geribbelde grillpan op hoog vuur in 5 minuten goed heet worden. Rooster de
bloemkoolroosjes in een een paar porties - leg ze niet te dicht bij elkaar.
Keer ze halverwege zodat ze aan beide kanten grillstrepen krijgen en doe ze als
ze klaar zijn in een schaal.
Voeg als de bloemkool nog heet is de dressing,
dille, spinazie en tomaten toe. Schep alles door elkaar en breng op smaak met
zout en peper.
Serveer
de bloemkool warm of lauw en proef op het laatste moment nogmaals of hij goed
op smaak is.
Dit ziet er ook weer heerlijk uit! Mooi foto ook en ik heb al zoveel van Ottolenghi gemaakt, maar gelukkig valt er nog heel veel te maken uit zijn boeken, zoals bv dit recept!
BeantwoordenVerwijderenIk zie bij jou vaak al aan de 'mooie' foto dat het een Ottolenghi gerecht is!
Verwijderen