Het is op dit moment geen
komkommertijd maar courgettetijd.....
Gelukkig kun je van alles met
courgette, zoet, hartig, rauw, geroosterd, gestoofd, op zuur.
Ik probeer ze op tijd te oogsten,
niet van die mega courgettes maar mooie kleintjes, die zijn ook veel
smakelijker. De grote jongens gaan in de soep en in het zuur, de kleintjes gaan
voor alle andere gerechten.
Dit is ook weer een heerlijk recept,
een soort van curry met courgette-'gehaktballetjes'. Het is ook net echt als je
de balletjes hebt gebakken, Evert had eerst niet eens door dat het vegetarische
was.
In het recept staat al dat het tijdrovend
is, dat klopt vrij aardig, je bent er
wel even mee zoet. Ik haalde er 22 balletjes uit, dat is voor zijn tweeën voor
twee keer. Wat over is ligt in de vriezer, volgende keer ben ik dus zo klaar.
Ingrediënten voor ca. 20 balletjes:
3 kleine courgettes, ca. 500 gram
½
tl zout
1 middelgrote ui, fijngesnipperd
1 pittige groene Spaanse peper,
fijngesneden
1 tl geschilde en fijn geraspte
gemberwortel
2 el korianderblad of
bladpeterselie, fijngesneden
45 g kikkererwtenmeel
Ingrediënten voor de saus:
2 middelgrote uien, fijngesneden
2 el olijfolie
½
tl kurkuma
1 tl gemalen komijn
cayennepeper naar smaak
2 tl gemalen korianderzaad
250 g tomaten, ontveld en
kleingesneden
250 ml slagroom
½ tl garam masala
zout naar smaak
Bereidingswijze:
Begin met de balletjes.
Rasp de courgette grof en schep deze in een
vergiet om met het zout. Laat dit ca. 30 minuten intrekken.
Druk zoveel mogelijk vocht uit de courgette. Dit
gaat heel gemakkelijk als je de geraspte courgette in een schone theedoek doet,
de punten bij elkaar pakt en dan uitwringt. Vang dit vocht wel op, je hebt het nodig voor de saus.
Bak de ui circa 5 minuten op laag vuur in de
olie tot deze mooi glazig is, maar niet bruin.
Doe de 'droge' courgette in een grote kom en
meng er de Spaanse peper, gember, korianderblad of bladpeterselie, gebakken
uien door. Strooi het kikkererwtenmeel erover en schep het goed om.
Zet koud weg.
Maak nu de saus.
Bak de uien ca. 7-8 minuten in de olie tot ze
mooi bruin kleuren. Voeg de kurkuma, komijn, cayennepeper en het gemalen
korianderzaad toe. Laat het even bakken. Schep de tomaten erdoor.
Leng het opgevangen courgettevocht zo nodig
met water aan tot 250 ml en voeg dit ook toe.
Breng de saus aan de kook en laat hem 15
minuten zachtjes koken op laag vuur.
Voeg de slagroom en garam masala toe en breng
op smaak met zout.
Rol ca. 20 balletjes van het courgettemengsel.
Vul een diepe pan tot een derde met olie en
verhit deze tot circa 190 °C.
Frituur de balletjes met een stuk of wat
tegelijk tot ze mooi goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Bak zo
alle balletjes.
Voeg de courgetteballetjes aan de saus toe en
laat ze hierin 6-7 minuten gaar worden, schep ze regelmatig om in de saus.
Je kunt ze ook in een ondiepe ovenschaal in
een voorverwarmde oven op 170 °C gaar laten worden.
Leuk recept! Ik wil dit graag maken, maar waar kun je kikkererwtenmeel kopen? Heb het zelf nog nooit gezien.
BeantwoordenVerwijderenGroeten van Nita
Leuk én lekker, maar redelijk bewerkelijk. Ik heb het kikkererwtenmeel bij een toko gekocht, lag daar bij de rijstemeel, tapiocameel etc. Het kan volgens mij ook met gewone bloem, ik had het toevallig in huis.
VerwijderenSucces!
Groet, Karin
Lekker zeg! Zijn de balletjes na het bakken ook lekker genoeg om zo te eten, of moet de saus er wel bij.
BeantwoordenVerwijderenLeuk borrelhapje lijkt me.
Wel een favoriet boek op dit moment hè. Ottolenghi komt de laatste tijd wat minder voorbij.
Zijn ook zonder saus lekker, met een dipje erbij. Ja echt een moestuinboek, Otto is uiteraard ook super maar vaak meer werk. Zal hem toch weer eens bovenop de stapel leggen.
Verwijderenfijne middag!
Lekker, Karin. Ik zag zoiets van de week toevallig ook op Pinterest. Die saus klinkt ook zo goed. Met garam masala, mmm! Zou het ook lekker zijn om ze gewoon te bakken in een koekenpan?
BeantwoordenVerwijderenHet was ook heerlijk! Ik denk wel dat je ze ook in een koekenpan kunt bakken, misschien dan wat platter drukken.
BeantwoordenVerwijderenDit was volgens recept, volgende keer ook maar wat experimenteren.