donderdag 14 augustus 2014

Courgetteballetjes in 'currysaus'




Het is op dit moment geen komkommertijd maar courgettetijd.....
Gelukkig kun je van alles met courgette, zoet, hartig, rauw, geroosterd, gestoofd, op zuur.
Ik probeer ze op tijd te oogsten, niet van die mega courgettes maar mooie kleintjes, die zijn ook veel smakelijker. De grote jongens gaan in de soep en in het zuur, de kleintjes gaan voor alle andere gerechten.
Dit is ook weer een heerlijk recept, een soort van curry met courgette-'gehaktballetjes'. Het is ook net echt als je de balletjes hebt gebakken, Evert had eerst niet eens door dat het vegetarische was.
In het recept staat al dat het tijdrovend is, dat klopt vrij aardig,  je bent er wel even mee zoet. Ik haalde er 22 balletjes uit, dat is voor zijn tweeën voor twee keer. Wat over is ligt in de vriezer, volgende keer ben ik dus zo klaar.
Het recept komt uit: Eten met  familie en vrienden van Sarah Raven.


Ingrediënten voor ca. 20 balletjes: 

3 kleine courgettes, ca. 500 gram
½ tl zout
1 middelgrote ui, fijngesnipperd
scheutje olijfolie
1 pittige groene Spaanse peper, fijngesneden
1 tl geschilde en fijn geraspte gemberwortel
2 el korianderblad of bladpeterselie, fijngesneden
45 g kikkererwtenmeel

Ingrediënten voor de saus: 

2 middelgrote uien, fijngesneden
2 el olijfolie
½ tl kurkuma
1 tl gemalen komijn
cayennepeper naar smaak
2 tl gemalen korianderzaad
250 g tomaten, ontveld en kleingesneden
250 ml slagroom
½ tl garam masala
zout naar smaak

Bereidingswijze:

Begin met de balletjes.
Rasp de courgette grof en schep deze in een vergiet om met het zout. Laat dit ca. 30 minuten intrekken.
Druk zoveel mogelijk vocht uit de courgette. Dit gaat heel gemakkelijk als je de geraspte courgette in een schone theedoek doet, de punten bij elkaar pakt en dan uitwringt. Vang dit vocht wel op, je hebt het nodig voor de saus.

Bak de ui circa 5 minuten op laag vuur in de olie tot deze mooi glazig is, maar niet bruin.
Doe de 'droge' courgette in een grote kom en meng er de Spaanse peper, gember, korianderblad of bladpeterselie, gebakken uien door. Strooi het kikkererwtenmeel erover en schep het goed om.
Zet koud weg.

Maak nu de saus.
Bak de uien ca. 7-8 minuten in de olie tot ze mooi bruin kleuren. Voeg de kurkuma, komijn, cayennepeper en het gemalen korianderzaad toe. Laat het even bakken. Schep de tomaten erdoor.
Leng het opgevangen courgettevocht zo nodig met water aan tot 250 ml en voeg dit ook toe.
Breng de saus aan de kook en laat hem 15 minuten zachtjes koken op laag vuur.
Voeg de slagroom en garam masala toe en breng op smaak met zout.

Rol ca. 20 balletjes van het courgettemengsel.
Vul een diepe pan tot een derde met olie en verhit deze tot circa 190 °C.
Frituur de balletjes met een stuk of wat tegelijk tot ze mooi goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Bak zo alle balletjes.
Voeg de courgetteballetjes aan de saus toe en laat ze hierin 6-7 minuten gaar worden, schep ze regelmatig om in de saus.
Je kunt ze ook in een ondiepe ovenschaal in een voorverwarmde oven op 170 °C gaar laten worden.



  

6 opmerkingen:

  1. Leuk recept! Ik wil dit graag maken, maar waar kun je kikkererwtenmeel kopen? Heb het zelf nog nooit gezien.
    Groeten van Nita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk én lekker, maar redelijk bewerkelijk. Ik heb het kikkererwtenmeel bij een toko gekocht, lag daar bij de rijstemeel, tapiocameel etc. Het kan volgens mij ook met gewone bloem, ik had het toevallig in huis.
      Succes!

      Groet, Karin

      Verwijderen
  2. Lekker zeg! Zijn de balletjes na het bakken ook lekker genoeg om zo te eten, of moet de saus er wel bij.
    Leuk borrelhapje lijkt me.
    Wel een favoriet boek op dit moment hè. Ottolenghi komt de laatste tijd wat minder voorbij.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zijn ook zonder saus lekker, met een dipje erbij. Ja echt een moestuinboek, Otto is uiteraard ook super maar vaak meer werk. Zal hem toch weer eens bovenop de stapel leggen.

      fijne middag!

      Verwijderen
  3. Lekker, Karin. Ik zag zoiets van de week toevallig ook op Pinterest. Die saus klinkt ook zo goed. Met garam masala, mmm! Zou het ook lekker zijn om ze gewoon te bakken in een koekenpan?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het was ook heerlijk! Ik denk wel dat je ze ook in een koekenpan kunt bakken, misschien dan wat platter drukken.
    Dit was volgens recept, volgende keer ook maar wat experimenteren.

    BeantwoordenVerwijderen