Wat te doen
met een klein overschot aan courgettes? Opeten en weggeven.
Je kunt er
gelukkig meer mee dan een komkommer, dus is de voorraad ook snel weer op peil.
Cake bakken, in een hartige taart verwerken, wokken, inmaken en dan
natuurlijk soep van maken.
Ik dacht dat
ik al een courgettesoep recept op deze blog had staan, maar nee hoor geen soep
te bekennen. Ik heb er nu een vegetarische variant van gemaakt, maar je kunt
hem ook met kippenbouillon maken en kippenvlees toevoegen.
Ook kun je variëren
met de kruiden die je toevoegt, ik heb nu dille gebruikt omdat we dat in huis
hadden, maar munt of basilicum kan net zo goed.
Als extra
smaak heb ik er nog wat blauwe kaas over verkruimeld, dat zie je niet op de
foto, de kaas is gezonken.... Geitenkaas is ook lekker of helemaal achterwege
laten. Een paar in plakjes gesneden olijven zijn ook heerlijk.
Je leest het
al, je kunt met courgettesoep alle kanten op, net wat je in huis hebt en wat je
lekker vind.
Als basis
neem ik altijd zoveel courgette als bouillon, dan zit je wat dikte aangaat
redelijk goed.
We hadden er
een heerlijk door mijn thuisbakkertje gebakken knoflookbrood bij. Hij zal hier
later nog een blog aan wijden.
Ingrediënten:
scheutje
olijfolie
1 flinke ui,
gesnipperd
3 tenen
knoflook, gesnipperd
1 kg
courgette, in blokjes (als ze erg groot zijn, de zaden verwijderen)
1 l bouillon, groenten of kippen
paar takjes
dille (of basilicum / munt), fijngesneden
Blauwe- of geitenkaas naar smaak, om in de soep te verkruimelen
Blauwe- of geitenkaas naar smaak, om in de soep te verkruimelen
Bereidingswijze:
Verwarm de
olijfolie in een redelijk grote (soep)pan op middelhoog vuur.
Doe de uien
er in en laat deze een minuut of 5 sudderen, voeg de knoflook toe en laat het
nog een minuut of 5 sudderen.
Doe er de
courgette bij en laat dit onder voortdurend omscheppen nog een 5 minuten
bakken.
Giet de
bouillon erbij en breng aan de kook. Laat het geheel een 15 minuten zachtjes
koken tot de courgette gaar is.
Haal met een
schuimspaan een paar scheppen courgette, ui, knoflook uit en zet apart.
Pureer de
soep met een staafmixer tot deze mooi glad is, doe de achtergehouden courgette,
ui en knoflook er weer bij. Doe de dille
of andere kruiden erbij en breng op smaak met zout en peper. Dien de soep op in borden of kommen, strooi
er wat kaas over en geef er een lekker
stuk brood bij.
Voor de verandering deze courgette soep gekookt, ik vond hem een beetje vlak van smaak, doch dat hoort dacht ik ook bij courgettesoep. Zal de volgende keer wat geitenkaas erbij proberen en knoflookboter erbij maken.
BeantwoordenVerwijderenGroet
Marrian
Je hebt helemaal gelijk Marrian, courgette zit weinig smaak aan. De kaas moet het hem doen. Wij hadden blauwe kaas in en ik zie nu dat ik dat alleen in het verhaaltje heb gezet en niet bij de ingrediënten, ik zal het aanpassen. Geitenkaas is uiteraard ook lekker. En knoflookboter is áltijd lekker ;-)
VerwijderenGroet,
Karin