donderdag 7 augustus 2014

Courgettesoep




Wat te doen met een klein overschot aan courgettes? Opeten en weggeven.
Je kunt er gelukkig meer mee dan een komkommer, dus is de voorraad ook snel weer op peil.
Cake bakken, in een hartige taart verwerken, wokken, inmaken en dan natuurlijk soep van maken.
Ik dacht dat ik al een courgettesoep recept op deze blog had staan, maar nee hoor geen soep te bekennen. Ik heb er nu een vegetarische variant van gemaakt, maar je kunt hem ook met kippenbouillon maken en kippenvlees toevoegen.
Ook kun je variëren met de kruiden die je toevoegt, ik heb nu dille gebruikt omdat we dat in huis hadden, maar munt of basilicum kan net zo goed.
Als extra smaak heb ik er nog wat blauwe kaas over verkruimeld, dat zie je niet op de foto, de kaas is gezonken.... Geitenkaas is ook lekker of helemaal achterwege laten. Een paar in plakjes gesneden olijven zijn ook heerlijk.
Je leest het al, je kunt met courgettesoep alle kanten op, net wat je in huis hebt en wat je lekker vind.
Als basis neem ik altijd zoveel courgette als bouillon, dan zit je wat dikte aangaat redelijk goed.
We hadden er een heerlijk door mijn thuisbakkertje gebakken knoflookbrood bij. Hij zal hier later nog een blog aan wijden.

Ingrediënten:

scheutje olijfolie
1 flinke ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, gesnipperd
1 kg courgette, in blokjes (als ze erg groot zijn, de zaden verwijderen)
1 l bouillon, groenten of kippen
paar takjes dille (of basilicum / munt), fijngesneden

Blauwe- of geitenkaas naar smaak, om in de soep te verkruimelen

Bereidingswijze:

Verwarm de olijfolie in een redelijk grote (soep)pan op middelhoog vuur.
Doe de uien er in en laat deze een minuut of 5 sudderen, voeg de knoflook toe en laat het nog een minuut of 5 sudderen.
Doe er de courgette bij en laat dit onder voortdurend omscheppen nog een 5 minuten bakken.
Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat het geheel een 15 minuten zachtjes koken tot de courgette gaar is.
Haal met een schuimspaan een paar scheppen courgette, ui, knoflook uit en zet apart.
Pureer de soep met een staafmixer tot deze mooi glad is, doe de achtergehouden courgette, ui en knoflook er weer bij. Doe de dille of andere kruiden erbij en breng op smaak met zout en peper.  Dien de soep op in borden of kommen, strooi er  wat kaas over en geef er een lekker stuk brood bij.



2 opmerkingen:

  1. Voor de verandering deze courgette soep gekookt, ik vond hem een beetje vlak van smaak, doch dat hoort dacht ik ook bij courgettesoep. Zal de volgende keer wat geitenkaas erbij proberen en knoflookboter erbij maken.

    Groet
    Marrian

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hebt helemaal gelijk Marrian, courgette zit weinig smaak aan. De kaas moet het hem doen. Wij hadden blauwe kaas in en ik zie nu dat ik dat alleen in het verhaaltje heb gezet en niet bij de ingrediënten, ik zal het aanpassen. Geitenkaas is uiteraard ook lekker. En knoflookboter is áltijd lekker ;-)

      Groet,
      Karin

      Verwijderen