We
zijn beide gek op lekker brood en knoflook dus dat is bij voorbaat al een
geslaagde combinatie. Lekker om b.v. te gebruiken bij soep, bbq of groenten…
Voor
omstanders vaak minder prettig vanwege de knoflookdampen die nog een hele tijd om
je heen hangen.
Ook
hebben we net een lading verse knoflookbollen geoogst uit de moestuin, die nu
liggen te drogen in het zonnetje. Dus, al met al een goed recept om te gaan
maken.
Ingrediënten
500 g
tarwebloem (plus wat extra om te bestuiven)
10 g
zout
10 g
gedroogde gist.
320 g
koud water.
30 g
zachte boter.
Voor de geroosterde knoflook
3
bollen knoflook, in tenen.
1 el
olijfolie.
1 el
fijne kristalsuiker.
beetje zout
Om af te maken
Olijfolie
om te besprenkelen.
Gedroogde
oregano.
Doe
de bloem in een mengkom, het zout aan de ene kant en de gist aan de andere
kant. Voeg vervolgens de boter en driekwart van het water toe.
Kneed
deze massa ongeveer 8-10 minuten met de hand of de machine, eerst langzaam en
vervolgens nog een 5 minuten op middelmatige snelheid.
Wij
hebben het met de machine gedaan wat ook prima kan en lekker makkelijk is.
Het
deeg is eerst wat nat maar zal al spoedig zacht en glad worden, het moet zacht
zijn maar niet te nat.
Test
of het deeg goed is gekneed, door er een dun vliesje van proberen te trekken.
Doe
het deeg in een licht met olie ingevette kom en dek het af met een stuk plastic
folie of een plastic douchemuts.
Laat
het deeg nu 1 uur rijzen op kamertemperatuur. Volgens het boek mag het ook 2
uur of zelfs 3 uur zijn dus dat is vrij rekbaar.
Ik heb het 1 uur gedaan, in ieder geval tot het deeg ongeveer in volume is
verdubbeld. Hangt een beetje van de temperatuur af, hoe warmer des te korter de
rijstijd.
Ga,
volgens het boek, in de tussentijd de knoflook roosteren. Dit is in het boek
niet helemaal duidelijk wat uiteindelijk in het resultaat ook zichtbaar werd.
Er
wordt gesproken over 3 bollen knoflook maar ja, grote bollen, kleine bollen ?
Ik
heb 3 vrij kleine bolletjes gebruikt waar samen ongeveer 20 tenen uit vandaan
kwamen. Een opgave van het aantal tenen was duidelijker geweest…
Start
eerst de oven en verwarm deze voor op 200°C.
Pel
de tenen en leg ze in een braadslede, besprenkel ze met olijfolie, wat zout en de
suiker.
Laat
ze ongeveer 20 minuten sudderen tot ze lichtbruin en slap worden. Houd dit goed
in de gaten want bij mij werden sommige zwart en hard. De volgende keer is het
misschien beter om ze in te pakken in zilverfolie en zo te verhitten.
Laat
de tenen afkoelen voordat ze verder worden gebruikt. ik had ze al een dag
eerder gemaakt omdat de oven toen nog warm was van een ander bakexperiment van
sous-chef Karin.
Haal
het deeg, wanneer het genoeg is gerezen, uit de kom en stort het op een bebloemd
werkblad. Rol het deeg wat uit in een rechthoek. Nu
komen de knoflooktenen in beeld.
Omdat
het best wel een zielig gezicht leek, wel 20 tenen op zo'n bult deeg, heb ik ze
maar gehalveerd. Het is natuurlijk wel prettig als je regelmatig knoflook
tegenkomt in het brood en niet om de zoveel happen helemaal blij tegen je
omgeving roept: "Jaaaaaah, ik heb er weer een !"
Ik
denk dat ik de volgende keer dus minimaal 30 tenen doe en deze halveer, hangt
ook een beetje van de grootte af.
Stop
de tenen in het deeg en kneed het geheel licht door.
Halveer
het deeg en rek/duw het wat uit tot je twee rechthoeken hebt van ongeveer 10x20
cm. Leg beide stukken naast elkaar op een met bakpapier bedekte bakplaat.
Doe
het geheel in een plastic zak en laat nog ongeveer een uur rijzen tot het in
volume is verdubbeld. Controleer of het deeg snel terugveert wanneer je er met
je vinger in drukt. Bij mij was dat na een ½ uur zover.
Zorg
dat de oven in de tussentijd is voorverwarmd op 220°C.
Besprenkel
de broden, nadat ze gerezen zijn, met wat olijfolie en bestrooi het geheel met oregano.
Er wordt helaas niet vermeld hoeveel en van de foto in het boek wordt je ook
niet veel wijzer. Bij mij kwam het er een beetje karig af maar dat mag dus de
volgende keer wel wat meer zijn wil je het goed proeven ! De bovenkant moet dus
goed bedekt zijn.
Zet
de bakplaat in de oven en bak de broden 25 minuten tot ze mooi lichtbruin
kleuren het hol klinkt wanneer je er op klopt. Laat ze na afloop afkoelen op
een rooster.
Het
resultaat was een lekker luchtig brood maar je had niet zelf kunnen bedenken
dat het om knoflookbrood ging, 20 tenen is dus duidelijk te kort. Ook naar de
oregano moest je goed zoeken, was dus ook veel te kort. Zoals al eerder
vermeld, jammer dat hiervoor geen hoeveelheden vermeld staan…
Lekker, hoe meer knoflook hoe beter.
BeantwoordenVerwijderenJammer dat je de 20 teentjes niet terug kon vinden en ook de oregano zie je niet.
Dat is toch wel vaker met PH: de recepten zijn niet altijd duidelijk beschreven.
Gelukkig hebben jullie veel bakervaring en haal je de foutjes er zelf snel uit.
Vandaag nog bezoek gehad? ;)
Dit was te weinig knoflook, wat je zegt: hoe meer hoe beter!
VerwijderenMet die bakervaring valt het wel mee, de recepten zijn nogal ruim genomen, dus je kunt er alle kanten mee op, dus altijd goed....
Geen bezoek, wel op bezoek.... neef Jelte is jarig.
Fijne zondagavond nog!