We hebben aubergines in de kas, je
eigen aubergines, wie had dat een jaar of wat geleden gedacht, ik in ieder geval
niet.
Zo leuk hoe zo'n vruchtje groeit,
eerst een mooie lila bloem en al heel snel een ieniemienie auberginetje. Gelijk
al in die prachtige kleur.
En dat groeit dan uit tot een
redelijk volwaardige aubergine waar je wat lekkers mee kunt maken.
Het ziet er op de foto misschien
niet zo lekker uit maar dat was het wel. Het recept komt uit Jeruzalem het
derde boek van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi. Een boek waar ik nog niet
zoveel uit gemaakt heb maar waar genoeg lekkere recepten instaan. Het lijkt wel
als ik eenmaal uit een boek kook dat ik dan in dat boek blijf hangen.
Nu dus deze geroosterde aubergine
met gefruite ui en gehakte citroen. Onze eigen aubergines zijn niet zo heel
groot daarom heb ik er vier gemaakt en dat ging met zijn tweetjes schoon op. Ze hadden, omdat ze niet zo groot waren, ook iets korter in de oven gemogen.....
In het recept wordt feta gebruikt,
ik dacht dat er nog wel een pakje in de koelkast lag, maar nee, daarom heb ik
heb geitenkaas gebruikt, ook lekker maar feta blijft wat steviger.
Erbij hadden we lekker
zuurdesembrood.
Ingrediënten:
2 grote aubergines, overlangs
doorgesneden met het steeltje er nog aan
1.5 dl olijfolie
4 uien, ca. 550 gram gepeld en in
dunne ringen
1 ½ groene chilipeper, zonder zaden
fijngehakt
1 ½
tl gemalen komijn
1 tl sumak
50 g feta of eventueel geitenkaas, in flinke
stukken
1 middelgrote citroen
1 teen knoflook, fijngewreven
zout en zwarte peper
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Kerf een ruitpatroon in de snijkant van de aubergines.
Bestrijk met 1 dl van de olijfolie, ik dacht dat dit veel te veel was maar ik
heb het toch helemaal opgemaakt.
Leg de aubergines met de snijkant naar boven
in een braadslee en rooster ze ca. 45 minuten in de oven tot het vruchtvlees
goudbruin en volledig gaar is.
Om het uitdrogen van de aubergines te
voorkomen, kun je het beste een ondiep schaaltje onder in de oven zetten om wat
stoom te creëren.
Verwarm ondertussen de overgebleven olijfolie
in een grote koekenpan of hapjespan op hoog vuur. Doe de uienringen erin met
een halve tl zout en fruit ze onder regelmatig omscheppen ca. 8 minuten.
Een deel van de uien mag echt donker en
krokant zijn.
Doe ongeveer ⅔ van de
chilipeper, sumak en gemalen komijn bij de uien en fruit nog 2 minuten.
Doe de feta erbij en bak alles voorzichtig nog
een minuut. Haal de pan van het vuur.
Snijd met een scherp mes de boven- en
onderkant van de citroen. Zet de citroen met een platte kant op een snijplank
en snij met een scherp mes de schil met het witte van de citroen.
Snijd nu de partjes tussen de vliezen vandaan,
vang het citroensap op en knijp het overblijfsel van de citroen ook goed uit
(boven een kom). Snijd het vruchtvlees klein en doe het samen met de
overgebleven groene chilipeper en knoflook in de kom met het citroensap.
Haal de aubergines uit de oven, leg de helften
op een schaal en schep het
citroenmengsel op het vruchtvlees. Verwarm de uien een beetje en verdeel deze
over de aubergines. Serveer warm of op kamertemperatuur.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten