De appel en peren oogst is bijna
binnen. Er zijn nog twee appelbomen waar nog redelijk wat in hangt, deze zitten
nog redelijk vast dus kunnen ze nog even.
De peren zijn allemaal geoogst, Williams,
Claps, Concorde en Conference heerlijke handperen.
Wat te doen met al dat fruit, zo
opeten of mee bakken natuurlijk.
Uiteraard appeltaart in diverse
uitvoeringen maar ook met peer kun je heerlijke dingen bakken. Zo ook deze
kruimelcake.
Het is wel even wat werk doordat je ook je ook de kruimellaag moet maken. Maar het is het waard, het is een heerlijke
cake en de kruimels maken het bijzonder.
Het recept komt uit 'Het kookboek'
van Ottolenghi en Tamimi, tja dan kun je verwachten dat er net weer even iets
anders is dan anders.
Ingrediënten voor 1 flinke cake:
100 g (geschild gewicht) stevige
handappel (elstar, jonagold), in blokjes ca. 1.5 cm.
150 g (geschild gewicht) stevige peer,
in blokjes ca. 1.5 cm.
30 g geroosterde walnoten, grof
gehakt
geraspte schil van 1 citroen
2 el amarettolikeur
210 g bloem
¾
tl bakpoeder
¾
tl kaneel
¼
tl gemalen kruidnagel
45 g amandelmeel of fijngemalen
amandelen
3 eieren
180 ml zonnebloemolie
230 g fijne kristalsuiker
⅓ tl zout
120 g kruimeldeeg
Flinke cakevorm, ingevet en bodem
bekleed met bakpapier
Ingrediënten kruimeldeeg:
300 g bloem
100 g fijne kristalsuiker
200 g koude boter
Bereidingswijze kruimeldeeg:
Doe alle ingrediënten in een kom en
meng dit met de vingertoppen tot het een mooi kruim is. Het kan ook in de
keukenmachine, draai met het mes tot je een mooi kruim hebt, draai niet te
lang, dan heb je geen kruim maar deeg.
Doe het kruimeldeeg in een goed
afsluitbare doos en bewaar het in de vriezer.
Zo kun je er vanaf pakken wat je
nodig hebt.
Bereidingswijze kruimelcake:
Meng in een kom de appel, peer, walnoten,
citroenschil en amaretto.
Meng in een andere kom de bloem,
bakpoeder, kaneel, kruidnagel en amandelmeel.
Splits twee eieren, houd de eiwitten
apart.
Doe het derde ei bij de twee
eidooiers.
Klop in een flinke kom (dit kan
gewoon met de handmixer) de olie met de suiker ca. 1 minuut. Voeg op lage
snelheid het ei met de eidooiers toe.
Meng er snel het bloemmengsel door
gevolgd door het fruit.
Klop de eiwitten met het zout in een
vetvrije kom tot een stevig schuim.
Schep dit met een metalen lepel door
het deegmengsel. Meng niet te lang, als er nog wit schuim is te zien is dat
niet erg.
Schep het beslag in de vorm en
verdeel het kruimeldeeg erover.
Zet in de oven en bak de cake ca.
50-60 minuten tot deze gaar is.
Controleer het door een houten spies
in het midden van de cake te steken, komt deze er droog uit is de cake gaar.
Wordt de bovenkant te donker, dek deze dan af met aluminiumfolie.
Haal de cake uit de oven, zet op een
rooster, laat afkoelen en haal dan pas uit de vorm.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten