woensdag 9 september 2015

Gepeperde tomatenjam





Het is met de tomaten net als met de courgette, ineens kom je er in om. Daarom ben ik altijd opzoek naar nieuwe recepten met tomaat.
Soep, saus, ketchup en nu dan jam, gepeperde jam.
Jam is bij ons altijd van fruit gemaakt we eten het op brood, een cracker, beschuitje of in de yoghurt.  Jam van tomaat zal op een broodje nog wel gaan maar in de yoghurt lijkt me geen succes.
In Engeland zie je allerlei soorten jams en niet te vergeten chutneys, het recept komt dan ook uit het boek uit 'Eten met familie en vrienden' van Sarah Raven, ik heb het wat aangepast. Meer tomaten, minder suiker.
Het resultaat: We vinden het lekker, beetje zoet, beetje pittig . Lekker bij gebakken aardappeltjes, patat of zoals in het recept krabkoekjes.
Leuk en makkelijk om te maken, lekker voor de wintervoorraad.

Ingrediƫnten:

900 g goed rijpe tomaten
8 tenen knoflook
2 Spaanse peper met of zonder zaadjes, net hoe heet je het lekker vindt
6 cm gemberwortel, geschild en in plakjes
100 g fijne suiker (ik heb kokosbloesemsuiker gebruikt)
3 el Thaise vissaus (of zout naar smaak voor de vegetarische versie)
10 el rode wijnazijn

Schone glazen potjes

Bereidingswijze:

Hak in een keukenmachine twee derde (600 gram) van de tomaten fijn met de knoflook, Spaanse peper en de gember.
Doe dit mengsel in een pan met zware bodem. Voeg de suiker, vissaus en azijn toe en breng het al roerend aan de kook. Draai het vuur laag en laat het 30-40 minuten, onder af en toe roeren, zachtjes pruttelen.
Snijd ondertussen de achter gehouden tomaat in kleine blokjes, dit is om de jam textuur te geven.
Laat deze tomaatblokjes de laatst 15 minuten mee pruttelen.
Giet de kokende jam in de schone potjes, draai het deksel erop en laat op zijn kop op een theedoek afkoelen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten