Het is met de tomaten net als met de
courgette, ineens kom je er in om. Daarom ben ik altijd opzoek naar nieuwe
recepten met tomaat.
Soep, saus, ketchup en nu dan jam,
gepeperde jam.
Jam is bij ons altijd van fruit
gemaakt we eten het op brood, een cracker, beschuitje of in de yoghurt. Jam van tomaat zal op een broodje nog wel gaan
maar in de yoghurt lijkt me geen succes.
In Engeland zie je allerlei soorten
jams en niet te vergeten chutneys, het recept komt dan ook uit het boek uit
'Eten met familie en vrienden' van Sarah Raven, ik heb het wat aangepast. Meer
tomaten, minder suiker.
Het resultaat: We vinden het lekker,
beetje zoet, beetje pittig . Lekker bij gebakken aardappeltjes, patat of zoals
in het recept krabkoekjes.
Leuk en makkelijk om te maken, lekker
voor de wintervoorraad.
Ingrediƫnten:
900 g goed rijpe tomaten
8 tenen knoflook
2 Spaanse peper met of zonder
zaadjes, net hoe heet je het lekker vindt
6 cm gemberwortel, geschild en in
plakjes
100 g fijne suiker (ik heb kokosbloesemsuiker gebruikt)
3 el Thaise vissaus (of zout naar smaak voor de vegetarische versie)
10 el rode wijnazijn
Schone glazen potjes
Bereidingswijze:
Hak in een keukenmachine twee derde
(600 gram) van de tomaten fijn met de knoflook, Spaanse peper en de gember.
Doe dit mengsel in een pan met zware
bodem. Voeg de suiker, vissaus en azijn toe en breng het al roerend aan de kook.
Draai het vuur laag en laat het 30-40 minuten, onder af en toe roeren, zachtjes
pruttelen.
Snijd ondertussen de achter gehouden
tomaat in kleine blokjes, dit is om de jam textuur te geven.
Laat deze tomaatblokjes de laatst 15
minuten mee pruttelen.
Giet de kokende jam in de schone
potjes, draai het deksel erop en laat op zijn kop op een theedoek afkoelen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten