zaterdag 19 september 2015

Volkorenscones met kaas






Niks als je een bakboek pakt, maar dan blijf je er soms zomaar weer in hangen, en wil je alles wel maken. Dit was ook het geval met het boek ‘Bakken met Paul Hollywood ‘.
Deze keer weer eens iets hartigs met kaas, dat is bij ons altijd favoriet.
Gesmolten kaas doet het altijd goed, het staat garant voor een hoog ‘jammie’-gehalte !

Deze kaassscones zijn zo uit de oven heerlijk, b.v. bij een kop soep maar ook zomaar als hartige hap bij de tv…
Het is makkelijk te maken en omdat je met zelftijzend bakmeel werkt heb je ongeveer in een half uur iets lekkers op tafel. 

Dit recept is voor 8 flinke scones, je kunt er ook 10 wat kleinere van maken.

Ingrediënten:

125 gr zelfrijzend bakmeel
125 gr volkoren zelfrijzend bakmeel
- of als je geen volkoren hebt 250 gr zelfrijzend bakmeel
½ tl zout
100 gr geraspte Cheddar
50 gr geraspte Parmezaanse kaas
150-175 gr volle melk
1 ei, licht geklopt om te bestrijken

Bereidingswijze:

Verwarm de oven alvast voor op 220 gr. C en leg een bakmatje of bakpapier op een bakplaat.

Doe de beide meelsoort met het zout in een kom en roer ze luchtig door elkaar.
Doe vervolgens de geraspte Cheddar erdoor en voeg een groot deel van de melk toe. Roer met een lepel of je handen alles tot een geheel, voeg zonodig nog wat melk toe.

Leg het geheel op een licht bestoven werkblad en kneed het geheel heel even licht door. Druk het met je handen plat tot een cirkel van ongeveer 20 cm diameter en 2 cm dik.
Snijd de cirkel in 8 gelijke punten en leg deze met iets tussenruimte op de bakplaat.
Bestrijk nu de bovenkant van de scones met het geklopte ei en bestrooi de punten met de geraspte Parmezaanse kaas.

Zet de bakplaat met de scones in de oven en bak het geheel ongeveer 15 minuten tot ze goed gerezen zijn en goudbruin van kleur.

Eet ze bij voorkeur warm op of binnen 24 uur dan zijn ze het lekkerst.

Invriezen kan ook heel goed, piep ze dan voor gebruik even op in de oven.



2 opmerkingen:

  1. Ik dacht gelijk: die moet ik maken! De laptop hoefde niet eens mee naar de keuken, want boek van Paul Hollywood staat ook bij ons in de keuken! Ze zijn echt YUM! Manlief heeft er een paar mee in de trein en ik neem er zo ook weer eentje :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat super leuk om te lezen Mijntje dat jullie ze ook zo lekker vinden. Ik heb ze maar ingevroren anders was er geen houden aan..... Mooi boek hè, hij is hier weer helemaal onder de aandacht, er staan nog veel meer lekkere dingen in mmmmm

      Verwijderen