maandag 18 maart 2013

Banoffee pie



Evert was jarig dus er mocht weer gebakken worden, hij wilde wel de banoffee pie, chocoladetaart en moorkoppen, het mag duidelijk zijn dat hij erg van chocolade houdt.
Een banoffee pie is een taart met karamel, banaan en een mengsel van mascarpone en slagroom.
Ik heb de pie al een paar keer eerder gemaakt en toen was het een succes, zo ook deze keer, hij ging bijna helemaal op.
De bovenkant heb ik niet met chocoladeschaafsel bestrooid maar met gesmolten chocolade versierd.
Het is geen moeilijke taart om te maken, de bodem wordt gebakken en daarna gevuld met karamel, banaan en een mengsel van mascarpone / slagroom.
De karamel moet je van te voren maken omdat het veel tijd in beslag neemt en af moet koelen.
Een eerdere keer had ik meerdere blikjes karamel gemaakt (je kan dit goed bewaren) dus dit was lekker makkelijk.
Het recept komt uit Home Made Winter van Yvette van Boven.


Voor de bodem

225 gram bloem
snuf zout
100 gram boter, plus wat extra om in te vetten
een paar el koud water

Voor de vulling

1 blikje gecondenseerde melk (400 g)
3 bananen
100 gram mascarpone
200 ml slagroom
2 el poedersuiker
evt. wat pure chocolade om over de taart te raspen

Begin de dag ervoor met het maken van de karamel. 
Zet het blikje gecondenseerde melk in een ruime pan, goed gevuld met water en kook het 3 uur met de deksel op de pan.
Zorg dat het blikje constant onder water blijft, giet desnoods af en toe bij. Het kan anders ontploffen.  Laat het blikje daarna helemaal afkoelen.
De melk in het blikje is nu veranderd in een dikke karamel.
Je kunt meerdere blikjes tegelijk maken, het blijf heel lang goed.

Bereidingswijze bodem:

Maal voor het deeg de bloem met het zout en de boter tot kruimels in een keukenmachine of kneed het met koude vingers. Doe er zoveel ijswater bij tot het net mooi bij elkaar blijft. Kneed vooral niet te lang. Laat het deeg ingepakt in plasticfolie 30 minuten in de koelkast rusten.
Vet een pievorm van zo'n 24 cm doorsnee in met boter. 
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht en bekleed de vorm ermee.
Prik de bodem helemaal in met een vork.







Bak het deeg in de op 180 graden voorverwarmde oven in ongeveer 30 minuten goudbruin.
Laat de bodem dan helemaal afkoelen. 

Smeer de gehele inhoud van het blikje karamel over de taartbodem uit. 















Pel de bananen, snijd ze in plakjes en verdeel ze op de karamel.


Bereidingswijze vulling:






Klop de mascarpone los, klop de slagroom met de poedersuiker stijf en meng het met de mascarpone.

Bedek de taart met een dikke laag room.



Rasp er nog wat chocolade overheen of versier hem met gesmolten chocolade, het kan ook zonder maar het staat wel mooi.


1 opmerking:

  1. Dat ziet er weer heerlijk uit! Leuk met al die foto's.
    Ik ga de karamel zeker eens proberen.
    Ga je chocoladetaart ook nog posten?

    BeantwoordenVerwijderen