We proberen één keer in de week vis te eten, dat kan van alles zijn, schol, schar, kabeljauw, makreel, zalm of net wat er op dat moment is.
We eten de vis van het seizoen, dat kun je mooi zien op de site: www.visenseizoen.nl
We kopen de vis altijd vers, de zalm en kabeljauw meestal als hele zijde, we maken daar dan porties van en trekken dit vacuüm dan is het goed in te vriezen.
Deze keer dus gegrilde zalm, het recept komt uit ‘Keukengeheimen 3’ van Delia Smith.
De broccoli komt uit ’Veg‘ een boek van Hugh Fearnsley-Whittingstall, in het recept wordt de broccoli afgekoeld gegeten als salade, ik heb het direct na het mengen met de dressing opgedient.
Erbij hadden we rijstmie, je kunt natuurlijk ook gewone rijst nemen.
We vonden het een heerlijk gerecht en nog super gezond ook met de zalm en broccoli!
Gegrilde zalm met broccoli en rijsmie |
Voor 4 personen
4 zalmfilets á 150 g, zonder vel
1/2 theelepel arachide- of andere neutrale olie
garneren met: wat versgeknipt bieslook
De marinade
4 eetlepels Japanse sojasaus
4 eetlepels sakesake (Japanse rijstwijn)
4 eetlepels mirin (zoete Japanse rijstwijn)
1 theelepel suiker
1 eetlepel verse gember, geschild en geraspt
2 dikke tenen knoflook, uitgeperst
Verder heb je nodig: een grote bakplaat
Maak eerst de marinade. Meng de sojasaus, sake, mirin, suiker, gember en knoflook. Leg de fiets in een ondiep schaaltje en giet er de marinade over. Dek ze af, zet ze op een koele plaats en keer ze tijdens het marinerem één keer.
Als je klaar bent voor de zalm, verhit je de grill minstens 10 minuten de hoogste stand voor.
Bestrijk de bakplaat met olie en laat hem onder de grill heet worden. Haal hem er met een dikke ovenhandschoen onder vandaan.
Haal de fiets uit de marinade (gooi die niet weg) en schud ze voorzichtig uit. Leg ze op de hete bakplaat (ze moeten meteen gaan sissen en zet deze op 71/2 cm van de hittebron. Grill precies 6 minuten.
Je kunt het beste een keukenwekker gebruiken, want de juiste griltijd is erg belangrijk.
Kook intussen de marinade in een pannetje met ca. eenderde in; het moet een siroopdikke saus worden. Zeef hem. Giet de saus over de zalm en garneer met bieslook.
Broccoli salade voor 4 personen
1 grote stronk broccoli (ongeveer 500 g)
1/2 teentje knoflook
1 tl versgeraspte gember snufje suiker
1 el rijstazijn of ciderazijn
2 tl sojasaus
1 el sesamolie
2 tl sesamzaadjes
2-3 lente-uitjes, onder en bovenkant eraf,
in dunne ringen
zeezouten versgemalen zwarte peper
Verdeel de broccoli in kleine roosjes en stoom of kook ze in licht gezouten water tot ze net gaar zijn maar nog wel knapperig - ongeveer 4-5 minuten.
Doe intussen de knoflook, gember, suiker en wat zout en peper in een vijzel en stamp tot een pasta.
Roer de azijn, sojasaus en sesamolie erdoor.
Zodra de broccoli gaar is, giet je deze af in een vergiet en laatje de roosjes een paar minuten staan om uit te lekken en stomen.
Schep om met de dressing terwijl de roosjes nog heet zijn. Doe ze in een schaal en zet weg om af te koelen.
Rooster de sesamzaadjes licht in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren.
Als de broccoli is afgekoeld tot op kamertemperatuur strooi je er de lente-uitjes en het sesamzaad over en dien je de broccoli op.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten