Er is bij ons achter langs de slootkant drastisch gesnoeid, dit moest omdat de sloot geschoond moet worden en dat kon nu slecht vanwege alle overhangende takken.
We hadden van het weekend al even gekeken wat er allemaal gezaagd was, heel veel takken maar ook bomen die op de slootkant stonden. Alles lag in de sloot we konden het er onmogelijk zelf uit halen.
Omdat we een houtkachel hebben, kunnen we altijd wel brandhout gebruiken, dus dit moesten we even benutten.
Het geluk wil dat ik ook bij het bedrijf werk wat de snoeiwerkzaamheden moest uitvoeren, dus dat moest toch te regelen zijn.
Gister was het zover, een kraan om alles uit de sloot te halen, en de grote versnipperaar…..
Ik was thuis, dus ik ben er heen gegaan met de kettingzaag om nog wat bomen te redden.
Dat ging geweldig, er was veel meer hout dan we van te voren hadden gezien, ik had hulp nodig dus ik heb Evert gebeld en die heeft een vrije middag genomen om ook te helpen met zagen en afvoeren.
Vandaag de laatste boomstammen op de aanhanger naar huis gereden, het moet nu nog kleiner gezaagd worden en dan nog gekloofd. Na ongeveer twee jaar is het droog genoeg om als brandhout te gebruiken.
Maar voor wat hoort wat, dus gisteravond heb ik moorkoppen gebakken en een kratje bier gehaald voor de collega’s, dat hadden ze wel verdiend.
We kunnen voorlopig weer stoken.
Soezen / moorkoppen
Benodigdheden voor ca. 24 kleintjes of 8 grote
50 g boter
1 dl water
55 g bloem
2 eieren
Zout
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Breng het water met de boter en het zout aan de kook, doe als de boter gesmolten is in één keer de bloem erbij.
Roer met een houten lepel tot het deeg een bal vormt en alle bloem opgenomen is.
Neem de pan van het vuur en laat het iets afkoelen.
Breek er 1 ei boven en roer tot het volledig is opgenomen, doe dit ook met het volgende ei.
Blijf roeren tot het deeg glanst.
Schep met 2 lepels bergjes deeg op een met bakpapier bekleedde bakplaat met een tussenruimte voor het rijzen.
Bak de soezen afhankelijk van de grootte gaar en bruin. Kleine soesjes in ca. 15 minuten en grote tot ca. 25 minuten.
Houd tijdens het bakken de ovendeur gesloten, als ze klaar zijn nog 10 minuten in de oven laten staan met de ovendeur op een kier.
Neem ze daarna uit de oven en laat ze op een rooster verder afkoelen.
Vul de soezen met slagroom.
Chocoladeglazuur:
50 g pure chocolade
2 el water
50 g poedersuiker
25 g boter
Smelt alle ingrediënten en doop hier de soezen in, laat uitharden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten