Er staat nog prachtige paarse
broccoli in de tuin, dat komt omdat we geen winter hebben gehad anders was er
niks meer van over geweest.
Op het zakje staat Broccoli Summer
Purple, het komt uit Engeland. Het is niet als de standaard broccoli dat je een
grote broccoli krijgt, dit zijn allemaal steeltjes met daaraan kleine broccoli roosjes.
Meer zoiets als bimi, ik heb het
idee dat bimi, broccoletti en broccolini allemaal het zelfde is.
In dit recept uit 'Plenty' wordt
paarse broccoletti gebruikt, daar kon ik het mooi voor gebruiken, de kleur
maakt natuurlijk niks uit, het is zelfs zo dat als het gekookt is de kleur
paars, groen is geworden. Net als bij paarse sperziebonen, die zijn na het koken
ook groen en het kookwater is paars.
Het is een hele waslijst aan ingrediënten, je kunt voor de curry ook een kant-en-klare Thaise currypasta
gebruiken. Ik heb de currypasta zelf gemaakt, laoswortel, citroengras en
limoenblad hebben we altijd wel in de vriezer en de overige ingrediënten behoren wel tot de basisvoorraad.
Alleen de koriander had ik niet, dat
was wel jammer, dat geeft natuurlijk wel een heerlijke smaak.
Wat er van de currypasta over was heb ik ingevroren,
makkelijk voor een volgende keer, en dan kan ik er altijd nog verse koriander door
doen.
Het is een beetje een vreemd
gerecht, curry met rijstnoedels maar we vonden het allebei heerlijk.
Ingrediënten voor 4 personen
600
g (schoon gewicht) paarse broccoletti of Bimi
1
rode ui, fijngesneden
1
eetl. plantaardige olie
1
theel. palmsuiker
7
limoenblaadjes (jeruk purut)
4
dl kokosmelk
450
g brede rijstnoedels
4
eetl. geroosterde sesamolie
3
eetl. limoensap, plus extra om het af te maken
2
eetl. gesnipperd basilicum of koriander
zout
Currypasta
2
cm verse laoswortel (of verse gemberwortel), geschild en fijngehakt
1½
middelgrote verse groene chilipeper, zonder de zaadjes grofgehakt
1½
stengel citroengras, buitenste bladeren en taaie bovenkant verwijderd, de
zachte bladeren grofgehakt
1
teen knoflook, fijngehakt
½
sjalot, grofgesneden
¾
eetl. korianderzaad, fijngemalen
½theel.
komijnzaad, fijngemalen
geraspte
schil en sap van ½ limoen
15
g koriander (met steeltjes en worteltjes)
2
eetl. plantaardige olie
Bereidingswijze:
Maak
eerst de currypasta. Doe alle ingrediënten in het bakje van een staafmixer of
in een blender en maal ze tot een pasta. Je moet tussendoor waarschijnlijk twee
of drie keer het mengsel van de wanden schrapen of wat meer limoensap of olie
toevoegen. Het moet een mooie smeuïge pasta worden. Zet de pasta opzij.
Snijd
alle bladeren van de broccoletti en verdeel hem in roosjes.
Smoor
de ui in een middelgrote pan in de olie in 2-3 minuten glazig. Roerbak circa 2
eetlepels currypasta 2 minuten mee. Voeg een theelepel zout, de palmsuiker, het
limoenblad en de kokosmelk toe. Breng alles aan de kook en laat de currysaus
op laag vuur 5 minuten pruttelen.
Breng
twee pannen water met zout aan de kook. Kook in de ene pan de rijstnoedels volgens
de aanwijzingen op de verpakking en in de andere pan de broccoletti 1-2
minuten. Giet beide af. Spoel de noedels kort onder de hete kraan en laat ze
uitlekken; vermeng ze met 3 eetlepels sesamolie en het limoensap; breng op
smaak met royaal zout. Sprenkel de overgebleven sesamolie over de broccoletti
en bestrooi ze met een snuf zout.
Verdeel
de noedels over verwarmde diepe borden en schep de broccoletti erop. Schep in
elk bord 3-4 eetlepels saus over en rond de broccoletti, bestrooi het gerecht
met basilicum of koriander en sprenkel er een kneepje limoensap over.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten