Zulk mooi weer als we hadden vorige
week, zo koud is het nu weer. Voor het eten geeft het niet, kunnen we nog mooi
wat van de winterkost opmaken. We hebben nog rode kool in de vriezer en er
staat nog boerenkool op de tuin. Al kun je met boerenkool meer dan alleen stamppot
maken. Nu dus een risotto met paddenstoelen,
ook niet echt zomer te noemen. We eten niet zo vaak risotto terwijl we het wel
erg lekker vinden. Je kunt het eigenlijk het hele jaar rond eten met de groente
van het seizoen. Zo maak ik als de maïs klaar is deze maïsrisotto en als er
straks weer asperges zijn wil ik daar ook wel eens een risotto mee maken.
Nu dus met paddenstoelen, het recept
komt van Jamie Oliver uit zijn boek 'Thuis bij Jamie'.
In het boek worden de paddenstoelen
gegrild, ik heb ze gewoon in een koekenpan gebakken, was ook heerlijk.
Ingrediënten voor vier personen:
1,5
liter hete kippenbouillon of groentebouillon
een
handvol gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini of cèpes)
olijfolie
1
kleine ui, gepeld en fijngehakt
2
stengels bleekselderij, schoongemaakt en fijngehakt
400
g risottorijst
1,5
dl witte vermout of wijn
zeezout
en zwarte peper uit de molen
een
paar handjes paddenstoelen (kastanjechampignons, oesterzwammen shiitakes of
cantharellen)
een
paar takjes verse kervel, dragon of peterselie, alleen de blaadjes, fijngehakt
het
sap van een citroen
25
g boter
2
handen vers geraspte Parmezaanse kaas, plus wat extra om erbij te serveren
Bereidingswijze:
Warm
de bouillon op en houd hem tegen de kook aan. Doe de stukken gedroogde
paddestoelen in een kom en giet er er zoveel bouillon bij dat ze net onder
staan. Laat ze een kwartiertje wellen tot ze zacht zijn, haal ze uit de
bouillon en hak ze in kleine stukjes. Bewaar de bouillon.
Verhit
een flinke scheut olijfolie in een grote pan en doe de uitjes en bleekselderij
erin. Fruit ze minstens 10 minuten op laag vuur, zonder ze te laten verkleuren,
zet het vuur wat hoger en voeg de rijst toe. Roer even: Draai het vuur hoog en
roer de vermout of wijn door de rijst. Blijf roeren tot al het vocht door de
rijst is opgenomen. Giet nu de weekbouillon van de gedroogde paddestoelen (zonder
het gruis dat op de bodem van de kom kan liggen) de geweekte en gehakte paddestoelen,
een flinke snuf zout, en de eerste soeplepel van de bouillon bij de rijst.
Draai het vuur laag, laat de risotto zachtjes pruttelen en schep er steeds een
lepel bouillon bij als de vorige lepel geabsorbeerd is.
Ga
hiermee door tot de rijst zacht is maar nog wel beet heeft. Dit zal ongeveer 30
minuten in beslag nemen.
Zet
intussen een droge koekenpan op het vuur en bak de verse paddenstoelen tot ze
zacht zijn. Doe ze samen met de gehakte kruiden, een snufje zout en het
citroensap in bij de risotto.
Haal
de risotto van het vuur en breng hem voorzichtig op smaak. Roer de boter en de
Parmezaanse kaas erdoor. Risotto moet een romige, min of meer vloeibare
substantie hebben, dus als het nodig is moet je er nog wat extra bouillon door
roeren. Leg het deksel op de pan en laat de risotto ongeveer 3 minuten tot rust
komen.
Proef
je risotto en roer er desnoods nog wat zout en peper of Parmezaanse kaas door.
Serveer een flinke schep risotto op de borden en strooi er tenslotte nog wat
geraspte Parmezaanse kaas over.
Oeh dit klinkt echt héérlijk, ik ben echt dol op risotto :) Mooie foto's heb je ook gemaakt zeg!
BeantwoordenVerwijderenliefs Rosie
Dankjewel Rosie, als je van risotto houdt is het zeker een aanrader, al vind ik het op de foto niet echt op een risotto lijken....
VerwijderenGroet Karin
Binnenkort eens maken!
BeantwoordenVerwijderen