Abrikozen, het is altijd maar een
kort tijdje dat je ze kunt kopen, dus als ze er zijn moet je er van profiteren.
We hebben zelf ook een
abrikozenboom, tenminste daar is ie ooit voor gekocht.... Er komen alleen geen
abrikozen aan maar pruimen. Ook lekker maar er staan al drie pruimenbomen.
Misschien van het najaar een nieuwe
abrikozenboom aanplanten. Het lijkt me geweldig als je je eigen prachtige
oranje vruchtjes met hun zachte huidje zelf kunt plukken.........
Deze taart komt uit het boek: Mijn
Favoriete Desserts van Janneke
Philippi. Ik heb het boek zelf (nog) niet maar er verschijnen regelmatig
recepten uit op diverse blogs. Zo ook deze taart die Caroline had geplaatst
(mijn dank hiervoor).
Het is dus eigenlijk een dessert, wij
hebben hem bij de koffie en thee gegeten, ook heerlijk.
Ik had deze taart samen met de
oranje tompoezen en slagroomsoezen met een oranje glazuur gemaakt, helemaal nog
in de oranjesfeer, het heeft alleen weinig geholpen.
Ingrediënten voor de bodem:
60 g boter, op kamertemperatuur
150 g bloem
50 g suiker
1 eierdooier
1 el melk
Voor de vulling:
500 g abrikozen, ontpit, gehalveerd
of in vieren gesneden
125 ml Griekse yoghurt
1 ei, losgeklopt
75 g suiker
1 el custardpoeder
3 el rietsuiker
Bereidingswijze voor de bodem:
Doe de boter, bloem, suiker,
eidooier en de melk in een kom en maak hier een samenhangend deeg van. Dit kan
in een keukenmachine, met de mixer maar ook heel goed met de hand.
Verpak het deeg in huishoudfolie en
leg het ca. een half uur te rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor (onder en
bovenwarmte) op 180 °C.
Vet een lage taartvorm van 24 cm
doorsnede goed in.
Rol het deeg op een met licht
bebloemd werkblad uit tot iets groter dan de vorm. Rol het deeg om de
deegroller en leg het in de vorm. Druk het voorzichtig in de hoek en langs de
rand. Snijd het overtollige deeg weg.
Leg een stuk bakpapier of
aluminiumfolie op het deeg en vul de vorm met steunvulling.
Bak de bodem 15 minuten in de oven,
haal hem eruit, verwijder de steunvulling en het bakpapier of aluminiumfolie.
Zet de bodem terug in de oven en bak nog 5 minuten tot deze mooi lichtbruin is en gaar.
Bereidingswijze vulling:
Maak als de bodem in de oven staat
de vulling door de yoghurt, custardpoeder, het ei en de suiker met een garde te
mengen.
Schep de vulling in de voorgebakken
nog hete bodem. Verdeel de abrikozenstukken erover. Strooi er de helft van de
rietsuiker op en zet weer terug in de oven. Bak de taart in 35 minuten gaar.
Als de randen te bruin worden kun je
de taart afdekken met aluminiumfolie.
Neem de taart uit de oven. Strooi er
de overgebleven rietsuiker over en laat dit onder de grill karameliseren. Je
kunt dit ook heel goed met een crème brûléebrander doen. Een klein zwart randje
op het fruit is niet erg. Ik zou dat later nog doen maar ben het vergeten....
Laat de taart afkoelen, verwijder de
vorm en serveer eventueel nog met slagroom.
Dit lijkt me lekker. Ik heb hem gemaakt met nectarines, maar deze versie ga ik zeker proberen
BeantwoordenVerwijderenHet was ook lekker, beetje fris maar dat is niet erg met dit weer...
VerwijderenGoed idee van de nectarines, dat seizoen is een stuk langer, die ook maar eens maken.
heerlijk! ik heb hem gemaakt voor de verjaardag van mijn dochter woensdag en hij werd erg gewaardeerd, sommigen namen wel 2 of 3 stukken pp. Dank voor het delen!
BeantwoordenVerwijderenDat is super leuk! Zo blijf je er tenminste niet mee zitten, iedereen blij.
VerwijderenGraag gedaan en bedankt voor het reageren!
PS nog gefeliciteerd met jullie dochter.