Wie jarig is moet trakteren..... dus
dan doen we dat ook maar.
Het leek me wel leuk om iets in de
oranje sfeer te bakken, ervan uitgaande dat Oranje morgen wel in de finale zou staan... helaas het liep wat anders.
Niet dat we nou zo van het voetbal zijn
maar toch.....
Vroeger was ik wel helemaal voetbal,
er hing er zelfs een voetballer boven mijn bed. Ik heb zelf ook jaren
gevoetbald, in een ver verleden....
Nu dus niet meer, Evert houdt er
helemaal niet van en ik ben daar eigenlijk in mee gegaan. We hebben dan ook geen
wedstrijd gezien, vaak alleen het laatste kwartiertje, net genoeg om op de
hoogte te blijven.
Ik heb dus getracht om oranje tompoezen te maken, het bladerdeeg is gewoon gekocht, je kent ze vast wel, de
vierkante plakjes van Koopmans.
De banketbakkersroom komt uit het
boek De Banketbakker van Cees Holtkamp Voor het glazuur heb ik nog gezocht
voor oranje kleurstof maar dat was, hoe kan het anders, uitverkocht.
Dan maar kleuren met een beetje
limonadesiroop, het geeft niet de kleur die ik in mijn hoofd had maar het gaat
om het idee.
Ingrediƫnten voor 12 tompoezen:
6 plakjes bladerdeeg
Banketbakkersroom:
500 gram volle melk
100 gram suiker
½
vanillestokje
45 gram custardpoeder
2 eidooiers
mespuntje zout
Glazuur:
100 gram poedersuiker, gezeefd
20 gram water of limonadesiroop
Werkwijze:
Laat de bladerdeegplakjes ontdooien
op een bakplaat en haal het plastic folie eraf. Prik de plakjes in met een
vork.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
en bak de plakjes bladerdeeg 20 minuten. Verlaag dan de temperatuur naar 150 °C.
en bak ze nog 10 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.
Laat het bladerdeeg afkoelen op een
rooster.
Banketbakkersroom:
Snijd het halve vanillestokje open,
schraap het merg eruit en voeg het stokje plus het vanillemerg toe aan 450 gram
melk en 50 gram suiker, breng dit aan de kook. Verwijder het vanillestokje als
de melk kookt.
Roer de overige melk, suiker,
custardpoeder, eidooiers en het zout door elkaar tot een glad papje.
Giet een beetje hete melk bij het custard
papje en roer het goed door elkaar.
Giet dit mengsel bij de hete melk.
Laat de gele room op laag vuur, onder voortdurend roeren twee minuten zachtjes
koken.
Laat de room afgedekt met een stukje
huishoudfolie afkoelen, zo voorkom je dat er een vel opkomt.
Glazuur:
Meng de poedersuiker met het water
of limonadesiroop tot een glad papje.
Dit moet eigenlijk fondant zijn maar
daar heb je blanke siroop voor nodig en dat hebben we niet in huis.
Strijk het glazuur over de helft van
het bladerdeeg en snijd ze door de midden.
Snijd de andere helft van de bladerdeeg ook doormidden. Doe de gele room in een spuitzak en spuit deze over de andere
helft van het bladerdeeg.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten