Chimichurri
is iets wat ik al heel lang op mijn lijstje heb staan om te maken.
Geen lijstje
in mijn telefoon, zo hip ben ik niet..... Een lijstje in mijn hoofd, het is dus
door niemand te controleren, kan handig zijn.
Chimichurri
dus, de naam alleen al, een mix van kruiden, olijfolie, knoflook en azijn. Een
soort van salsa uit Uruguay.
Jaren
geleden heb ik een keer een recept uitgeprint en netjes in de map soep en saus
gedaan, wachtend op het goede moment.
Afgelopen
weekend was het zover, lekker brood gebakken, een mooie biologische ribeye,
daarbij de chimichurry.
Heerlijk,
wat een lekker broodje was dat, zo simpel maar zo lekker.
Niet alle
chimichurri ging op maar je kunt het in de koelkast goed bewaren, als je er
maar voor zorgt dat er een laagje olie op staat.
Maar lang
zal dat niet duren, ik heb het van de week op een stukje zalm gedaan, over een
groot bord met salade gedruppeld. En wat denk je van een bruschetta met
geroosterde groente en daarop een beetje chimichurri. Mogelijkheden te over, ik
denk dat het potje zo leeg is.
Ingrediƫnten:
100 ml olijfolie
2 el rode wijnazijn
bosje
oregano
bosje
peterselie
takje
rozemarijn, alleen de blaadjes
paar takjes
tijm, alleen de blaadjes
1 rode peper,
heel fijn gesneden
4 tenen
knoflook
zout en
peper
Bereidingswijze:
Doe de
oregano, peterselie, rozemarijn, tijm en knoflook in een vijzel en stamp het
goed fijn.
Doe er
beetje bij beetje de olie bij en vijzel tot een mooie pasta met stukjes. Doe de
azijn en fijngesneden rode peper erbij, breng op smaak met zout en peper en
meng het goed door elkaar.
Je kunt het
ook heel fijn hakken als je geen vijzel hebt. Ik denk dat het in de
keukenmachine te fijn wordt, dan word het te glad, het moet meer een salsa
worden.
Een prachtig broodje. Die kan zo op de menukaart in een hippe lunchtent. Alleen moet je dan wel een bijpassende telefoon hebben ;)
BeantwoordenVerwijderenEen lekker broodje! Haha, misschien voor jou beter van niet dat ik zo'n hippe telefoon heb, ik maak je gek ;-)
VerwijderenVroeger dacht ik altijd dat chimichurry een soort van zurige marinade was, die alleen slechte slagers gebruiken. Gelukkig heb ik in de loop der tijd veel bijgeleerd. En ik ga het zeker ook een keer zelf maken. Dank voor je recept.
BeantwoordenVerwijderenIk dacht juist dat het rood zag en heel heet was.....
VerwijderenHet zure bepaal jezelf, je leest ook recepten met veel azijn, dit is dus echt een richtlijn, tis maar wat je lekker vind.
Graag gedaan Nell, ben benieuwd wat jullie er van vinden.