Aardbeien, veel aardbeien, heeeeel
veel aardbeien...........
Met kilo's komen ze eraf. Groot,
klein, mooi en minder mooi, maakt niet uit, ze zijn allemaal lekker.
Aardbeien houden van zon, nou dan
kunnen ze nu hun lol op. Zo waan je je nog op de Noordpool en zo in de Sahara, zo
van de winterjas in de korte broek.
Aardbeien houden ook van water, dat
krijgen ze te weinig, daarom hebben we ook veel kleine aardbeitjes. Komt ook
wel omdat het grootste deel van de planten al wat ouder is, die zijn aan
vervanging toe.
Alles is er al mee gemaakt alleen
jam nog niet. We eten niet zo vaak jam, als we het eten is het bijna altijd
zonder suiker. Ik geloof dat het dan ook geen jam mag heten, wij noemen het
gewoon jam.
Normaal gebruik je 1 kilo suiker op
1 kilo fruit, ik gebruik 1 zakje marmello geleerpoeder op 1 kilo fruit. Ik
gebruik altijd marmello 1 daarmee kun je jam maken zonder toevoeging van een
zoetstof. Maar de ervaring heeft geleerd dat de aardbeien die tot jam gekookt
zijn niet zo lekker zijn als wanneer je ze zo vers eet. Daarom zoet ik de jam
met perendiksap, honing is ook een optie.
Het resultaat is vier potjes met
heerlijke aardbeienjam.
Ingrediƫnten:
1 kg gave aardbeien, kroontjes eraf
1 zakje marmello nr. 1
perendiksap of honing naar smaak, ik
gebruik 50 ml perendiksap
Schone potjes met een twist off
deksel, uitgekookt of met soda afgewassen
Bereidingswijze:
Doe de aardbeien in een pan met een
dikke bodem. Verwarm deze, onder regelmatig roeren, op middelhoog vuur. Kook tot de aardbeien zacht worden.
Je kunt ze stuk drukken met een
pureestamper, je kunt het ook pureren met de staafmixer.
Meng de zoetstof met het zakje
marmello en doe dit bij de kokende massa.
Laat het, al roerend, 1 minuut goed
doorkoken.
Zet de schone potten op een
theedoek.
Vul de potten tot net iets onder de
rand met de hete jam. Sluit ze af en zet ze ca. 10 minuten omgekeerd op de
theedoek.
Laat helemaal afkoelen, doe er een
etiketje op met wat erin zit en de datum.
Lekker op een wit bolletje, in de yoghurt
of je bakt er een taart mee!
Mmm lekker. Stuur je wat kilo's op. Hier geen lekkere aardbei te krijgen :-(
BeantwoordenVerwijderenJa hoor wil ik gerust, dan is het vast al jam als je het krijgt ;-)
VerwijderenEr moeten bij jullie toch ook lekker aardbeien te koop zijn, ook niet bij de (bio)boer?
Wist je dat ik nig nooit van marmello gehoord had? Weer wat geleerd. En welk ras aardbeien teel je? Ik weet van onze moestuin nog heel goed de korona te herinneren. Lekker zoet.
BeantwoordenVerwijderenTja zo zie je maar weer waar bloggen goed voor is!
VerwijderenHier nu 'ratjetoe' alle soorten door elkaar, oa korona dat is voor ons de favoriet, heerlijk zoet maar slecht bewaarbaar. Geeft niet, eten ze gelijk op, geven ze weg of maken er jam van ;-)
Heerlijk recept, maar nog even wachten op de lekkere aardbei hier...
BeantwoordenVerwijderenLeuk Bart! Dan heb je zeker een laat ras, hier is het nu volop. Maaaaar wie wat bewaard heeft wat!
Verwijderen