Een receptje uit het Noord-Hollands
Dagblad van Janny van der Heijden. Ik las het, heb het uitgeknipt en de dag
erna gemaakt. Meestal belanden de knipsels in een la, maar deze niet, zo moet
het eigenlijk.
Een salade met freekeh en rode
bessen, supergezond. Freekeh is een geroosterde groene tarwe met een hoge
voedingswaarde en een nootachtige smaak. Het bevat veel vezels, ijzer en
vitamine B, zelfs het viervoudige van zilvervliesrijst.
Freekeh hadden we nog nooit gegeten,
er stond al wel een tijdje een doosje in de kelder nu kon ik het mooi
uitproberen. Rode bessen hebben we in de eigen tuin, tenminste de struiken,
bessen zien we bijna nooit, worden opgegeten door de vogels.... Maar er is één
struik die hebben ze nog nooit ontdekt, deze staat in de voortuin, tussen de
Hortensia's. Hoe deze daar komt is ons een raadsel, zolang de vogels hem niet
ontdekken laten we hem staan.
De rode bessen deden me denken aan
granaatappelpitten, ze spatten open als je er op bijt en ze geven ook dat
zuurtje. De Hollandse granaatappelpit, jammer dat je ze niet jaarrond kunt
kopen anders was het een mooie vervanger.
Een heerlijke zomerse salade,
makkelijk te maken, perfect voor deze tropische temperaturen.
Ingrediënten:
200 g freekeh
50 g pistachenootjes, gepeld en
geroosterd
4 el olijfolie
2 el witte balsamicoazijn, dit
hebben we niet
ik heb 1 el donkere balsamicoazijn gebruikt en 1 el witte wijn azijn
2 takjes munt, de blaadjes, grof
gehakt
50 g rucola
150 g rode bessen, van de takjes
gerist
optioneel:
Geitenkaas
Bereidingswijze:
Bereid de freekeh volgens de
aanwijzing op de verpakking.
Meng de olijfolie met de balsamico
en doe dit door de freekeh.
Hak de geroosterde pistaches grof en
meng samen met de rucola en munt door de freekeh.
Schep er als laatste voorzichtig de
rode bessen door.
Ik had er nog geitenkaas door
gedaan (na de foto...), was erg lekker.
Wat een idee! In plaats van granaatappel. Ja, dat ga ik ook eens proberen.
BeantwoordenVerwijderenHier hangen alleen rode bessen in het bovenste gedeelte van de struik. De haan springt steeds omhoog om er van te eten. Dat ziet er wel grappig uit, dus we laten het maar zo.
Freekeh wil ik ook nog eens proberen. Smaakt het zoals volkoren bulgur?
haha maar goed dat het een klein haantje is, kan ie niet zo hoog springen.
VerwijderenMaar snel plukken en uitproberen, ze zijn alleen wat groter dan granaatappelpitten.
Ik vind het heel erg op bulgur lijken, kun je er gerust voor gebruiken.
Fijn weekend alvast!