Dit is nu de vierde keer dat ik dit
brood maak, de eerste keer alleen met desem
en de keren erna met een beetje gist.
Dat kleine beetje gist scheelt enorm
in rijstijd, het brood is dan klaar als je het onder de middag wilt eten. Als
je 's morgens om een uur of acht begint dan is het rond elf uur klaar, kan het
nog afkoelen, heb je met de lunch een krakend vers brood.
Wij vinden dit een topper, lekker
met de zaden en pitten erin, daarmee varieer ik wel eens wat. We eten het zo,
of ik rooster het even in de broodrooster, ook kun je er heerlijke bruschetta's
me maken.
Ik maak ik het brood met roggedesem,
het originele recept is met tarwedesem. Eerder had ik twee soorten desem in de
koelkast staan, ben nu overgegaan naar alleen de roggedesem. Deze desem gebruik
ik nu voor alles, weet niet of dat zomaar kan maar tot nu toe gaat het prima.
Het recept komt uit het boek Brood uit eigen oven, van Levine (http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/), het is bijna overbodig om dat te vermelden, bijna
alle broden die we bakken komen uit dit boek.
De laatste twee keer heb ik het
recept verdubbeld en er twee broden van gemaakt, een grote bol en een grote
batard, kunnen we effe langer van eten.
Het is dan wel wat vol op de
pizzasteen maar het kan net (op zijn Hollands...)
Ingrediënten:
Levain:
20 g actief tarwe-of roggedesem
80 g water (20 - 25 °C.)
80 g tarwebloem
Deeg:
315 g water
450 g tarwebloem
30 g volkorentarwemeel
30 g roggemeel
20 g lijnzaad (of gebroken lijnzaad)
20 g geroosterd sesamzaad
20 g zonnebloem- of pompoenpitten
2.5 g droge gist
11 g zout
Extra:
zonnebloemolie
rijsmandje bestoven met roggebloem
semolina voor de pizzasteen
Bereidingswijze:
Begin de avond van tevoren met de
levain.
Los de desem op in het water, roer
de tarwebloem erdoor en zet het een nacht (10-12 uur) weg op kamertemperatuur.
Volgende morgen:
Doe levain, water, tarwebloem,
volkorentarwemeel, roggemeel en alle zaden en pitten in een kom. Kneed hier in
ca. 3 minuten een ruw deeg van. Dek de kom af en laat het zo ca. 20 minuten staan.
Voeg het zout en de gist toe en
kneed nog een minuut of 8 tot het een mooi soepel deeg is.
Vorm een mooie bal van het deeg en
doe het in een met zonnebloemolie ingevette kom. Draai het deeg zodat de hele
bal voorzien is met een beetje olie. Dek de kom af en laat deze ca. 1 uur
rijzen, tot het deeg in volume is verdubbeld. Het deeg is goed gerezen als je er
met een vinger in prikt en het gat blijft staan.
Kiep het deeg uit de kom op een
licht met zonnebloemolie ingevette werkplek.
Druk met je handen de lucht eruit en
bol het deeg op. Laat het zo ca. 20 minuten afgedekt liggen. Maak er nu een
rond brood of een batard van, of twee kleine broodjes.
Ik maak meestal een batard, dan heb
je meer sneeën ;-)
Leg het deeg met de naad naar boven
in het bestoven rijsmandje, dek het af met plastic folie en laat het ca. 60
minuten rijzen, tot het bijna in volume is verdubbeld.
Het deeg is goed genoeg gerezen als
je er met een (natte) vinger zachtjes op drukt en het veert langzaam terug.
Verwarm de oven op tijd voor met
daarin een pizzasteen of bakblik op 230 °C. onder-bovenwarmte of 210 °C. hete lucht.
Verwarm een braadslede (waar je
straks heet water in doet voor stoom) mee.
Haal de (hete) pizzasteen of bakblik
uit de oven en bestrooi deze licht met semolina. Kiep hier voorzichtig het deeg
uit het rijsmandje op. Snijd het deeg voorzichtig in en schuif het geheel in de
oven. Giet nu ca. 1.5 dl kokend water in de meeverwarmde braadslee. Sluit
direct de deur.
Bak het brood 20 minuten, verwijder
dan de braadslee, voorzichtig er kan nog 'heet' water inzitten. Verlaag de
temperatuur naar naar 200 °C. (of 180
°C.) en bak het brood nog 20 minuten tot het gaar en bruin is. Wordt het brood te donker, leg er dan een
stuk aluminiumfolie over.
Laat het brood na het bakken
afkoelen op een rooster.
Een plaaaatje! Dit brood zou ik kopen als ik bij de bakker stond. Helaas hebben ze die bakkers hier niet. Willen jullie echt niet naar Friesland komen??? ;)
BeantwoordenVerwijderenDank, dank, dank! Jawel hoor wij willen best naar Friesland komen, mét een beetje desem, dan kun jij dit brood ook bakken. Of je komt het halen ;-)
VerwijderenFijne windstille zondag!