Fermenteren het is helemaal hip,
niet omdat het nou hip is doe ik er aan mee, maar het is een manier om groenten te bewaren en dat is altijd interessant.
Invriezen doen we al heel wat jaren,
maar niet alles is lekker uit de vriezer. Inmaken is ook een optie, maar wat me
dan tegenstaat is de lange bereiding die de groente ondergaat, van de
voedingswaarde blijft niks over. Daarom ben ik met fermenteren begonnen, een
heel oude methode voor het bewaren van onder andere groente. Eigenlijk
fermenteren we al jaren, we maken tenslotte onze eigen zuurkool maar daar bleef
het wel bij.
Een van de eerste experimenten was
knolselderij, je kunt er soep of puree van maken en het hoort gewoon in de erwtensoep.
Maar je kunt het ook fermenteren. Zo gezegd zo gedaan, het enige wat je nodig
hebt is knolselderij, een zuur appeltje, zout en een glazen weckpot om het in
te laten fermenteren.
Het resultaat was verrassend, een
heerlijke smaakvolle selderijsalade, de mayonaise maakt het misschien wat
minder gezond maar het blijft een stuk gezonder dan de bekende bakjes uit de
winkel.
Het recept komt uit het boek 'Verrot
Lekker' van Christian Weij, een super boek bomvol met van alles wat er maar te
fermenteren valt. Het boek ligt standaard op de keukentafel, het aantal potten
met diverse groentes groeit dan ook gestaag.
Fermenteren: leuk om te doen, lekker
om te eten en super gezond!
Ingrediƫnten:
500 ml koud water
25 g zeezout
500 g knolselderij
1 zure appel
Om aan te maken:
mayonaise
yoghurt
mosterd
verse peper
Bereidingswijze:
Maak een pekelbad van het water en
het zout, roer net zolang tot al het zout is opgelost.
Schil de knolselderij en rasp deze
op een grove rasp, doe in een grote kom.
Schil de appel en verwijder het
klokhuis, rasp deze ook grof en meng dit (zonder het vocht van de appel) door
de knolselderij. Giet er nu zoveel pekelwater op tot het mengsel onder staat.
Dek de kom losjes af met een deksel
of een theedoek (zodat er geen vliegjes bij kunnen). Ik heb het mengsel over
gedaan in een weckpot.
Zet de kom of de weckpot op het
aanrecht en laat deze ten minste 12 uur staan (fermenteren). Kan ook langer,
het mengsel zal dan zuurder worden, bij ons heeft het een dag of drie op het
aanrecht gestaan. Wil je dat het niet zuurder wordt, zet het dan in koelkast,
dan zal het fermentatie proces nagenoeg stoppen.
Schep voor de salade het mengsel (of
een deel ervan) uit de pekel en knijp het vocht er lichtjes uit. Meng er naar
smaak mayonaise, yoghurt en mosterd door en breng op smaak met vers gemalen
zwarte peper.
Zet de selderijsalade tot gebruik in
de koelkast.
Klinkt makkelijk, simpel en lekker, maar wat is nu het voordeel (behalve gezonder) Kun je het langer houden of?
BeantwoordenVerwijderenDoordat het fermenteert is het lang houdbaar, tenminste de selderij in de pekel.
VerwijderenIk haal dan ook uit de pekel wat ik nodig heb en maak dat aan met mayo, yoghurt en een beetje mosterd. Wat over is bewaren we in de koelkast, zo is het lang houdbaar zonder dat er e-nummers aan te pas komen ;-) Ook heb ik het idee dat de smaak intenser is. Ik zou zeggen probeer het uit, en anders niet de hele 500 gram, dat is best wel veel. De eerste keer heb ik de helft gemaakt, ging prima.
Succes!
Ik heb wel 500 gram gemaakt en net een broodje mee belegd het was heerlijk de rest terug in de koelkast. Kleur was wel iets grijzer geworden maar smaakte er niet minder om.
BeantwoordenVerwijderenIk las het al in de inmaak groep ;-) Leuk dat je hier ook een reactie achterlaat. Hier is het ook wat grauwer maar dat doet aan de smaak niks af, er zit tenslotte niks in om het prachtig wit te houden. Ik ben ook benieuwd of er reactie op je vraag komt, ik lees mee.
Verwijderen