dinsdag 12 januari 2016

Broodje gefermenteerde selderijsalade





Fermenteren het is helemaal hip, niet omdat het nou hip is doe ik er aan mee, maar het is een manier om groenten te bewaren en dat is altijd interessant.
Invriezen doen we al heel wat jaren, maar niet alles is lekker uit de vriezer. Inmaken is ook een optie, maar wat me dan tegenstaat is de lange bereiding die de groente ondergaat, van de voedingswaarde blijft niks over. Daarom ben ik met fermenteren begonnen, een heel oude methode voor het bewaren van onder andere groente. Eigenlijk fermenteren we al jaren, we maken tenslotte onze eigen zuurkool maar daar bleef het wel bij.

Een van de eerste experimenten was knolselderij, je kunt er soep of puree van maken en het hoort gewoon in de erwtensoep. Maar je kunt het ook fermenteren. Zo gezegd zo gedaan, het enige wat je nodig hebt is knolselderij, een zuur appeltje, zout en een glazen weckpot om het in te laten fermenteren.

Het resultaat was verrassend, een heerlijke smaakvolle selderijsalade, de mayonaise maakt het misschien wat minder gezond maar het blijft een stuk gezonder dan de bekende bakjes uit de winkel.

Het recept komt uit het boek 'Verrot Lekker' van Christian Weij, een super boek bomvol met van alles wat er maar te fermenteren valt. Het boek ligt standaard op de keukentafel, het aantal potten met diverse groentes groeit dan ook gestaag.

Fermenteren: leuk om te doen, lekker om te eten en super gezond!

Ingrediƫnten:

500 ml koud water
25 g zeezout
500 g knolselderij
1 zure appel

Om aan te maken:

mayonaise
yoghurt
mosterd
verse peper

Bereidingswijze:

Maak een pekelbad van het water en het zout, roer net zolang tot al het zout is opgelost.
Schil de knolselderij en rasp deze op een grove rasp, doe in een grote kom.
Schil de appel en verwijder het klokhuis, rasp deze ook grof en meng dit (zonder het vocht van de appel) door de knolselderij. Giet er nu zoveel pekelwater op tot het mengsel onder staat.
Dek de kom losjes af met een deksel of een theedoek (zodat er geen vliegjes bij kunnen). Ik heb het mengsel over gedaan in een weckpot.

Zet de kom of de weckpot op het aanrecht en laat deze ten minste 12 uur staan (fermenteren). Kan ook langer, het mengsel zal dan zuurder worden, bij ons heeft het een dag of drie op het aanrecht gestaan. Wil je dat het niet zuurder wordt, zet het dan in koelkast, dan zal het fermentatie proces nagenoeg stoppen.

Schep voor de salade het mengsel (of een deel ervan) uit de pekel en knijp het vocht er lichtjes uit. Meng er naar smaak mayonaise, yoghurt en mosterd door en breng op smaak met vers gemalen zwarte peper.

Zet de selderijsalade tot gebruik in de koelkast.





4 opmerkingen:

  1. Klinkt makkelijk, simpel en lekker, maar wat is nu het voordeel (behalve gezonder) Kun je het langer houden of?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Doordat het fermenteert is het lang houdbaar, tenminste de selderij in de pekel.
      Ik haal dan ook uit de pekel wat ik nodig heb en maak dat aan met mayo, yoghurt en een beetje mosterd. Wat over is bewaren we in de koelkast, zo is het lang houdbaar zonder dat er e-nummers aan te pas komen ;-) Ook heb ik het idee dat de smaak intenser is. Ik zou zeggen probeer het uit, en anders niet de hele 500 gram, dat is best wel veel. De eerste keer heb ik de helft gemaakt, ging prima.
      Succes!

      Verwijderen
  2. Ik heb wel 500 gram gemaakt en net een broodje mee belegd het was heerlijk de rest terug in de koelkast. Kleur was wel iets grijzer geworden maar smaakte er niet minder om.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik las het al in de inmaak groep ;-) Leuk dat je hier ook een reactie achterlaat. Hier is het ook wat grauwer maar dat doet aan de smaak niks af, er zit tenslotte niks in om het prachtig wit te houden. Ik ben ook benieuwd of er reactie op je vraag komt, ik lees mee.

      Verwijderen