Een cake bakken is altijd zo gedaan,
voor een standaard cake hebben we meestal wel alles in huis.
Bloem of cakemeel, boter, suiker en
eieren meer is het niet.
Wat wel belangrijk is, dat de ingrediënten
op kamertemperatuur zijn, dus niet de eieren en de boter uit de koelkast. Dat
werkt niet, weet ik uit ervaring...
Dus op tijd de boter en eieren uit
de koelkast of deze even versneld op temperatuur brengen. De boter in kleine
blokjes snijden en even bij de kachel en de eieren in een bakje met warm water.
Dit is een wat luxere cake dus daar
zijn wat meer ingrediënten voor nodig, zo gaat er appel, abrikoos en pecannoten
in. Het is dan ook overheerlijke, goed gevulde cake, lekker bij een kopje
koffie of thee.
Het recept is van Delia Smith en
komt uit haar boek: De kunst van het bakken.
Ik heb het iets aangepast, zo
gebruikt zij volkorenbloem (??) en patentbloem, ik heb dit vervangen door
tarwebloem.
Ingrediënten:
220 tarwebloem
1.5 tl bakpoeder
snufje zout
2 tl kaneel
175 g lichtbruine basterdsuiker
110 g zachte boter
110 g zachte boter
2 grote eieren, los geklopt
3 el melk (misschien nog wat extra,
als het beslag te dik is)
175 g pecannoten of walnoten, even
geroosterd en grof gehakt
175 g zachte gedroogde abrikozen, in
stukjes
175 g appel, in stukjes
Om te bestrooien:
2 el suiker gemengd met ¼
tl kaneel
Rechte cakevorm, ingevet en bekleed
met bakpapier
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Doe de bloem, bakpoeder, zout en
kaneel in een kom en mix het even door elkaar met een garde.
Doe de boter, de los geklopte eieren
en de melk erbij en mix dit tot het een mooie egale massa is.
Spatel de appel, abrikozen en noten
erdoor, voeg zo nodig nog wat melk toe, mocht het beslag te dik is. Het beslag
moet makkelijk van een lepel loskomen als je deze stevig tegen de kom tikt.
Schep of schenk het beslag in de
voorbereide vorm, strijk de bovenkant glad en zet in het midden van de oven.
Bak de cake ongeveer 1 uur en 15/30 minuten. Dek de cake, mocht deze te donker
worden, na een uur losjes af met aluminiumfolie. Haal de cake uit de oven en
laat deze ca. 5 minuten in de vorm afkoelen. Stort hem dan op een rooster en
laat hem helemaal afkoelen.
hoeveel boter wordt er gebruikt? groetjes barbara
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor de tip Barbara, ik heb er overheen gelezen....
VerwijderenHet is aangepast dus je kunt aan de slag, leuk!
Groetjes, Karin
Heeerlijke cake. Ik heb 'm gebakken met gebuild meel en kokosbloesemsuiker (die had ik nog staan). Dank dus weer voor dit recept!
BeantwoordenVerwijderengroet,
Monica
Bedankt voor je reactie Monica, altijd leuk!
VerwijderenGoed idee van de kokosbloesemsuiker en gebuild meel dat maakt het toch een stukje minder ongezond ;-)
Groetjes, Karin