vrijdag 15 januari 2016

Cake met appel, abrikozen en pecannoten





Een cake bakken is altijd zo gedaan, voor een standaard cake hebben we meestal wel alles in huis.
Bloem of cakemeel, boter, suiker en eieren meer is het niet.
Wat wel belangrijk is, dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn, dus niet de eieren en de boter uit de koelkast. Dat werkt niet, weet ik uit ervaring...
Dus op tijd de boter en eieren uit de koelkast of deze even versneld op temperatuur brengen. De boter in kleine blokjes snijden en even bij de kachel en de eieren in een bakje met warm water.
Dit is een wat luxere cake dus daar zijn wat meer ingrediënten voor nodig, zo gaat er appel, abrikoos en pecannoten in. Het is dan ook overheerlijke, goed gevulde cake, lekker bij een kopje koffie of thee.

Het recept is van Delia Smith en komt uit haar boek: De kunst van het bakken.
Ik heb het iets aangepast, zo gebruikt zij volkorenbloem (??) en patentbloem, ik heb dit vervangen door tarwebloem.

Ingrediënten: 

220 tarwebloem
1.5 tl bakpoeder
snufje zout
2 tl kaneel
175 g lichtbruine basterdsuiker
110 g zachte boter
2 grote eieren, los geklopt
3 el melk (misschien nog wat extra, als het beslag te dik is)
175 g pecannoten of walnoten, even geroosterd en grof gehakt
175 g zachte gedroogde abrikozen, in stukjes
175 g appel, in stukjes

Om te bestrooien:

2 el suiker gemengd met ¼ tl kaneel

Rechte cakevorm, ingevet en bekleed met bakpapier

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Doe de bloem, bakpoeder, zout en kaneel in een kom en mix het even door elkaar met een garde.
Doe de boter, de los geklopte eieren en de melk erbij en mix dit tot het een mooie egale massa is.
Spatel de appel, abrikozen en noten erdoor, voeg zo nodig nog wat melk toe, mocht het beslag te dik is. Het beslag moet makkelijk van een lepel loskomen als je deze stevig tegen de kom tikt.

Schep of schenk het beslag in de voorbereide vorm, strijk de bovenkant glad en zet in het midden van de oven. Bak de cake ongeveer 1 uur en 15/30 minuten. Dek de cake, mocht deze te donker worden, na een uur losjes af met aluminiumfolie. Haal de cake uit de oven en laat deze ca. 5 minuten in de vorm afkoelen. Stort hem dan op een rooster en laat hem helemaal afkoelen.





4 opmerkingen:

  1. hoeveel boter wordt er gebruikt? groetjes barbara

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor de tip Barbara, ik heb er overheen gelezen....
      Het is aangepast dus je kunt aan de slag, leuk!
      Groetjes, Karin

      Verwijderen
  2. Heeerlijke cake. Ik heb 'm gebakken met gebuild meel en kokosbloesemsuiker (die had ik nog staan). Dank dus weer voor dit recept!
    groet,
    Monica

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie Monica, altijd leuk!
      Goed idee van de kokosbloesemsuiker en gebuild meel dat maakt het toch een stukje minder ongezond ;-)
      Groetjes, Karin

      Verwijderen