Mmmm lekker boerenkool, maar niet in
de stamppot maar in de lasagne.
Ik weet het nog steeds tegen te
houden dat we boerenkoolstamppot eten, maar ik kan het niet lang meer rekken.
De vorst moet erover was aldoor mijn verweer, maar ja we hebben vorst gehad dus
daar kan ik niet meer mee aankomen.
Ach en zo erg is het nou ook weer
niet, lekkere smeuïge puree maken en een goede rookworst doen een hoop.
Maar eerst nog dit recept, lasagne
met boerenkool tja waarom niet, je kunt natuurlijk van alles tussen de
pastavellen stoppen. Het hoeft niet altijd tomatensaus met gehakt te zijn zie
bijvoorbeeld ook: lasagne met groene kool en pompoen of lasagne met pompoen en geitenkaas
Dit recept komt uit Veg, ik blijf
het een geweldig boek vinden, ik heb er al zoveel uit gemaakt, het is bijna
altijd een succes.
Deze lasagne ook weer, de foto is niet zo aantrekkelijk maar het was heerlijk.
Ingrediënten voor 6 personen:
ongeveer 300 g boerenkool (zonder de
nerven)
30 g boter
500 g paddenstoelen, in plakjes
2 tenen knoflook, fijngesneden
paar takjes tijm, alleen de blaadjes
175 g lasagnebladen, vers of
gedroogd
20 g lekkere pittige kaas,
Parmezaan, harde Geitenkaas of andere harde kaas
olijfolie
zeezout en versgemalen peper
Voor de bechamelsaus:
750 ml volle melk
1 laurierblad
1 ui, grof gesneden
1 stengel bleekselderij, grof
gesneden
paar zwarte peperkorrels
50 g boter
50 g bloem
2 tl dijonmosterd
Ovenschaal ca. 28x22 cm, ingevet
Werkwijze:
Begin met de voorbereiding voor de
bechamelsaus. Verwarm de melk, laurierblad, ui, bleekselderij en peperkorrels
tot tegen het kookpunt. Haal van het vuur en zet opzij. Zo trekken de smaken in
de melk.
Scheur of snijd de boerenkool in
grove stukken, blancheer of stoom de boerenkool een minuur of 3-5 tot deze net
aan gaar is. Giet af en zet apart in en kom.
Verhit de helft van de boter in een
flinke koekenpan, doe de helft van de paddenstoelen erin samen met wat zout en
peper. Bak de paddenstoelen op redelijk hoog vuur een minuut of 5-10 tot de
vloeistof die eruit komt is verdampt en de paddenstoelen beginnen te krimpen en
karamelliseren. Doe de helft van de knoflook en tijm erbij en bak dit nog een
minuutje mee. Doe de paddenstoelen op een bord en bak zo ook de rest van de
paddenstoelen.
Ga nu verder met de bechamelsaus.
Giet de melk door een zeef. Verwarm/smelt
de boter in een pan en roer in een keer de bloem erdoor. Laat dit al roerend
een paar minuten zachtjes bakken.
Giet er nu ongeveer een derde van de
koude melk bij, verwarm dit al roerend met een garde, het zal dik worden. Giet
er weer een derde van de melk bij en herhaal dit tot de melk op is. Roer de
mosterd erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Giet ongeveer de helft van de
bechamelsaus door de boerenkool en meng dit door elkaar.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Verdeel de helft van de overgebleven
bechamelsaus over de boden van een ovenschaal. Leg hier een derde van de
lasagnebladen op, en hierop de
boerenkool. De tweede laag lasagnebladen op de boerenkool en hierop de gebakken
paddenstoelen. De laatste laag lasagnebladen op de paddenstoelen en hier op de
overgebleven bechamelsaus.
Strooi als laatste de geraspte kaas
erop en besprenkel met een beetje olijfolie.
Zet de lasagne ca. 20 minuten in de
oven tot de bovenkant mooi bruin is en de pasta gaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten