Alles is weer voorbij, de kerstdagen
en oud op nieuw, alles weer normaal.
Hoogste tijd om weer eens te
bloggen.
Met de kerst een nieuw kookboek
gekregen en wel Bonen van Joke Boon, ik wilde dit boek heel graag hebben, ben
er dan ook heel blij mee.
En niet omdat het 2016 het jaar van
de boon is maar omdat ik vaker bonen wil eten, maar het ontbreekt me vaak aan
inspiratie. Bonen zijn super gezond, niet duur en kunnen heel erg lekker zijn,
mits goed klaar gemaakt...
Dit boek staat vol met recepten,
leuke en nuttige informatie, ik denk dat ik er heel wat uit zal koken.
Er zijn natuurlijk meer boeken waar
recepten in staan met bonen en erwten, zo ook Plenty More waar dit recept
uitkomt. Het is simpel om te maken en je hebt er niet veel voor nodig, het
enige wat een beetje bijzonder is Yuzusap. Yuzu is een citrusvrucht uit
Oost-Azie, en de smaak lijkt erg op een combinatie van een mandarijn en een
limoen. Ik heb een flesje sap bij de sligro gekocht maar mocht je dit niet
kunnen begaan kun je het vervangen door limoensap.
Ingrediƫnten:
750 g verschillende soorten bieten,
ik had een mix van rode en chioggia
225 g puy linzen
2-4 el yuzusap
3 el olijfolie, plus extra om te
besprenkelen
½
kleine rode ui, in dunne halve ringen
2 tl ahornsiroop
1½ el citroensap
40 g waterkers
40 g minisnijbiet of spinazie (of 80
g waterkers)
1 tl yuzupoeder (optioneel)
zout en zwarte peper
Bereidingswijze:
Houd 1 bietje apart, deze wordt rauw
aan de salade toegevoegd.
Kook of stoom de overige bietjes in
ca. 1 uur gaar, giet af en laat afkoelen.
Wrijf het schilletje van de bietjes
en snijd ze doormidden en snijd de helften in partjes die aan de bolle kant een
cm breed zijn.
Kook de linzen volgens de aanwijzing
op de verpakking (15-20 minuten) gaar. Giet ze af en doe in een grote kom, meng
er direct (door de warme linzen) 1 el yuzusap, 1 el olijfolie, ½ tl zout en versgemalen peper door.
Zet opzij en laat afkoelen.
Schil de achtergehouden biet en
snijd deze in flinterdunne plakjes, dit gaat heel makkelijk met een mandoline.
Meng de overgebleven 3 el yuzusap, 2
el olijfolie, ahornsiroop en citroensap door de linzen. Voeg de gekookte biet,
rauwe biet en de ui toe en meng alles goed door elkaar. Proef en voeg zo nodig
nog wat yuzusap, zout of peper toe. Verdeel de salade over een ondiepe schaal
en verdeel er de waterkers en snijbiet over. Bestrooi met het yuzupoeder als je
dat hebt en besprenkel met een beetje olijfolie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten