Het eerste stukje op mijn 'eigen' blog,
dat is toch wel een klein feestje dus dat betekent taart!
Ik heb 'Hoe word ik een goddelijke
huisvrouw' van Nigella Lawson er maar eens bijgepakt. Een boek met allemaal
hartige en zoete taarten, cakes, pudding, koekjes, brood en andere lekkere dingen,
dus het moest raar gaan wilde daar niet wat instaan.
Ik was er snel uit, het moest de
courgettetaart met limoen curd worden, courgette genoeg en er stond ook nog een
pot lemon curd in de koelkast.
Meestal zijn taarten met courgette
hartig maar je kunt er dus ook prima een zoete taart mee bakken.
We vonden hem heerlijk, een smeuige
taart met het fris zoete van de lemon curd.
Ingredienten voor het kapsel:
60 g rozijnen, optioneel
250 g courgette, gewogen voor het
raspen
2 grote eieren
1.25 dl zonnebloemolie
150 g fijnen kristalsuiker
225 g zelfrijzend bakmeel
½
theelepel dubbelkoolzure soda
½
theelepel bakpoeder
2 taartvormen ø 21 cm, ingevet en
bekleed met bakpapier
ik heb 1 taartvorm gebruikt van 24 cm en de taart overlangs doorgesneden
Voor de vulling:
Een pot lemon of lime curd, kun je
ook zelf maken maar ik had nog een pot staan
Voor de bovenkant:
200 g roomkaas
100 g poedersuiker, ik heb 30 g
gebruikt
sap van een limoen of meer, naar
smaak
2-3 eetlepels pistaches, gehakt,
deze had ik niet in huis dus achterwege gelaten
Bereidingswijze:
Verwarm
de oven voor op 180C.
Laat
de rozijnen, als je die gebruikt, wellen in een kommetje met warm water.
Was
de courgettes maar schil ze niet. Rasp ze grof, als je ze te fijn rasp wordt
het te papperig. Laat de geraspte courgettes in een zeef boven de gootsteen
uitlekken.
Klop
in een kom de eieren, olie en suiker romig. Zeef de bloem, dubbelkoolzure soda
en bakpoeder erbij en blijf kloppen tot alles goed gemengd is. Roer nu de
geraspte courgette en de uitgelekte rozijnen door het beslag. Giet het mengsel
in de vorm(en) en bak ongeveer 30
minuten.
Het
moet een klein beetje bruin zijn en stevig aanvoelen. Laat 5 tot 10 minuten in
de vorm(en) op een rooster staan, haal er dan uit en laat verder afkoelen op
het rooster tot je de vulling en de rest klaar hebt.
Klop
voor de bovenkant van de taart de roomkaas glad met de gezeefde poedersuiker
en roer er dan naar smaak limoensap door. Ga nu de taart opbouwen. Snijd als je
het kapsel in één vorm hebt gebakken deze overlangs door en bedek de onderste helft met
de lemon of lime curd. Leg de andere plak kapsel erop en smeer daar een dikke
laag van het roomkaasmengsel op. Zet de taart in de koelkast om het
roomkaasmengsel op te laten stijven. Je kunt er als je ze hebt vlak voor het serveren
pistaches over strooien.
Nog
een leuke variatie:
Je kunt van ditzelfde beslag ook
muffins maken. Verdeel het beslag over een muffinvorm voor 12 muffins en bak ze gaar. Als ze
afgekoeld zijn smeer je het roomkaasmengsel tussen de twee helften.
Giet over elk muffin lemon of limoen curd. Zet ze in de koelkast tot ze koud
zijn en bestuif ze vlak voor het serveren met poedersuiker.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten