Caroline had laatst weer een
heerlijk taartje op haar blog staan, op zich is dat niet zo bijzonder....
Zij had er kersen in gedaan maar dat
vind ik altijd zo zonde, we hebben ze zelf niet in de tuin dus als ik ze koop
eten we ze zo, puur. Kruisbessen hebben we wel in de tuin, in overvloed dus
daar kan best een taartje van gebakken worden.
We houden wel van de amandelsmaak
dus dan is een taartje met frangipane altijd een succes.
Ik had voor de bodem nog deeg in de
vriezer, dat kon ik er mooi voor gebruiken. Ik heb de bodem ook niet
voorgebakken maar zo uit de koelkast gevuld en afgebakken.
Het is minder werk en het resultaat
was ook goed.
Het oorspronkelijke recept komt uit
' Three Clever Sisters' via de blog van Levine.
Ingrediënten voor de bodem:
150 g patentbloem
35 g poedersuiker
snuf zout
125 g koude roomboter, in blokjes
Ingrediënten voor de vulling:
ca 300 g vers fruit, kersen,
abrikozen, kruisbessen.......
200 g amandelspijs, verkruimeld
115 g roomboter, op kamertemperatuur
45 g suiker
1/8 tl amandelextract
snuf zout
2 grote eieren, op kamertemperatuur
30 g patentbloem
ronde vorm ø24 met losse bodem,
ingevet met boter
Bereidingswijze:
Doe de bloem, poedersuiker en zout
in een kom en wrijf er met je vingers de koude boter door. Kneed het geheel
snel tot een deeg. Dat gaat heel gemakkelijk in de keukenmachine met de pulseknop.
Rol het deeg uit tot een lap die
groter is dan de vorm, en bekleed de vorm ermee. De rand mag wat hoger zijn
omdat deze nog wat in zal zakken.
Zet de vorm een uur in de koelkast
of vriezer.
Verwarm de oven voor op 180° C.
Doe voor de vulling de amandelspijs,
boter, suiker, zout en amandel-extract in een kom en mix het met de handmixer
ca. 3 minuten tot het een glad mengsel is. Doe er één voor één de eieren bij en
mix goed tussen door. Mix na het tweede ei nog 2 minuten en voeg dan de bloem
toe, meng alles goed.
Verdeel de frangipane over de bodem
en verdeel de vruchten erover (druk ze er iets in).
Zet de taart in het midden van de
oven en bak hem 30-40 minuten tot hij mooi goudbruin ziet.
Haal de taart uit de oven, verwijder
de rand en laat hem op een rooster verder afkoelen.
Het is mooi om hem voor het serveren
nog met poedersuiker te bestrooien maar dat ben ik vergeten...
Goed idee met kruisbessen. Ik heb ook een heerlijk dessert op mijn blog met kruisbessen, als je nog inspiratie nodig hebt.
BeantwoordenVerwijderenFijn weekend, Caroline
Bedankt voor de tip, ik ga zeker even kijken naar je dessert met kruisbessen.
VerwijderenJullie ook nog een gezellig zondag!
Je bent lekker aan het bakken Karin. Heerlijk!
BeantwoordenVerwijderenWoonde ik maar wat dichterbij...
Ja dat zou ik ook wel willen.....
Verwijderen