Dit is een recept wat ik al een
tijdje wil maken, ik zag het laatst nog weer bij Saturday Kitchen, zo makkelijk
en het ziet er zo lekker uit.
Het is dus ook makkelijk, ik denk
het makkelijkste soort brood wat je kunt maken.
De meeste tijd is het rijzen, je
kunt het dus niet a la minuut maken. Al heb ik ook al een recept gezien wat met
zelfrijzend bakmeel wordt gemaakt, dan hoeft het niet te rijzen. Dat ook maar
eens proberen.
Ik ga dit brood zeker vaker maken, lekker voor bij de soep ,
belegd met gegrilde groenten, als wrap of bij een curry mmmmm
Dit recept komt uit 'Veg', een leuk
boek met heerlijke recepten maar dat heb ik onder het kopje boeken al
beschreven.
Ingrediƫnten voor 8 platbroden:
500 g tarwebloem (wat je gebruikt om
brood te bakken dus geen patentbloem)
1½ afgestreken tl fijn zeezout
1 tl gedroogde gist
1 el koolzaad- of olijfolie
325 ml water, kamertemperatuur
Bereidingswijze:
Doe het meel, zout en gist in een
kom en meng dit goed. Voeg de olie en het water toe en kneed hier in een minuut
of 10 een mooi elastisch deeg van.
Doe het deeg in een ingevette kom en
draai het even door de olie, zodat het deeg ermee bedekt is.
Dek af met een theedoek en laat op
een warme plek rijzen toto het deeg tweemaal zo groot is geworden. Dit duurt
minstens een uur, waarschijnlijk bijna twee uur.
Haal het deeg als het goed gerezen
is uit de kom. Prik er met je vingers in tot alle lucht uit het deeg verdwenen
is en het weer net zo groot is als voor het rijzen.
Verdeel het deeg in 8 stukjes en
maak er balletjes van. Laat dit 5 minuten rusten en rol het dan uit tot 2-3 mm
dikke cirkels.
Verhit een koekenpan met
antiaanbaklaag op hoog vuur (tot de rook ervan af komt).
Leg een platbrood in de pan en bak
ongeveer 2 minuten tot de bovenkant bubbels heeft en de onderkant bruine
puntjes vertoont. Draai om en bak aan de andere kant nog 1-2 minuten.
Je kunt de broden nu nog met
knoflookolie besprenkelen maar het hoeft niet, wij vonden ze zo naturel ook al
erg lekker.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten