zondag 1 september 2013

Gekarameliseerde knoflooktaart van Ottolenghi






Een paar weken terug hebben we de knoflook geoogst, we hebben nog nooit zulke mooie knoflook gehad als dit jaar.
Ik heb afgelopen najaar plantknoflook besteld bij http://www.biesheuvelknoflook.nl/  en dat is heel goed gegaan.
Vier soorten hadden we, tenminste die hadden we besteld maar één soort zat er niet bij en een andere was dubbel.
We hadden Messidor, Garpek en Therador, de Messidor bollen zijn het grootst en het roodst.
Prachtige grote bollen knoflook, je waant je gewoon even in Frankrijk als je ze ziet liggen....
Ik wil van de grootste bollen de tenen weer gebruiken als plantgoed, begin oktober is daar de beste tijd voor.

Wat te doen met zoveel knoflook, we eten het bijna dagelijks, gewoon gesnipperd door een gerecht, je kunt er soep van maken,  kruidenboter, door de dressing  het is eigenlijk onmisbaar en ook nog eens super gezond. Deze knoflooktaart had ik ook al een tijdje op mijn lijstje staan maar ik wilde onze eigen knoflook afwachten.
Het was wel even wat werk maar het resultaat was heerlijk, al hadden er  van mij meer knoflookteentjes in gemogen. Het recept zegt de teentjes van drie bollen, dat is natuurlijk heel variabel.

We hadden er een simpele groene salade bij met wat kerstomaatjes, ook uit eigen tuin natuurlijk.





Ingredienten:

Voor 8 personen ( Wij hebben de helft met zijn tweeën opgegeten)
375 g roomboterbladerdeeg (zelfgemaakt of gekocht)
3 middelgrote bollen knoflook, teentjes losgehaald en gepeld
   ik had 36 teentjes maar vond het wat weinig
1 eetl. olijfolie
1 theel. balsamicoazijn
2,2 dl water
3/4 eetl. fijne kristalsuiker
1 theel. fijngehakte rozemarijn
1 theel. gehakte tijm, plus wat takjes om te garneren
120 g verse romige geitenkaas
120 harde rijpe geitenkaas
2 scharreleieren
1 dl slagroom
1 dl crème fraîche
zout en zwarte peper

Ondiepe taartvorm ø 28 cm met losse bodem, ingevet

Bereidingswijze:

Rol het deeg uit tot een cirkel die zo groot is dat je er de bodem en de wand van de vorm mee kunt bekleden waarbij het deeg iets boven de rand komt. Bekleed de vorm met het deeg, leg er een stuk bakpapier in en vul hem met bakknikkers of bonen. Zet de vorm 20 minuten in de koelkast.
Verhit de oven tot 180 °C. Zet de taartvorm in de oven en bak hem 20 minuten blind. Haal de steunvulling en het bakpapier eruit en bak de bodem in nog 5-10 minuten goudbruin. Neem de vorm eruit, maar laat de oven aan.

Maak intussen de gekarameliseerde knoflook. Doe de teentjes in een steelpan en overgiet ze royaal met water. Breng het aan de kook en blancheer de teentjes 3 minuten; giet ze af. Droog de pan af, doe de teentjes erin en voeg de olijfolie toe. Bak de knoflook 2 minuten op hoog vuur. Voeg balsamico en water toe en breng het aan de kook; laat de knoflook 10 minuten zachtjes pruttelen. Roer de suiker, rozemarijn, gehakte tijm en 1/4 theelepel zout door de vloeistof. Laat het geheel nog 10 minuten op halfhoog vuur staan tot de vloeistof vrijwel is verdampt en de knoflooktenen met een donkere karamelsiroop zijn bedekt. Zet ze opzij.

Breek beide soorten kaas in stukjes en strooi ze in de taartbodem. Schep de teentjes knoflook met de karamelsiroop gelijkmatig over de kaas. Klop de eieren, beide soorten room, 1/2 theelepel zout en wat versgemalen zwarte peper door elkaar. Giet dit over de taartvulling om de gaatjes te vullen; kaas en knof­look moeten nog zichtbaar zijn.
Schakel de oven terug naar 160 °C.  en zet de taart erin. Bak hem 35-45 minuten tot de vulling stevig en de bovenkant goudbruin is. Neem de vorm uit de oven en laat de taart iets afkoelen. Haal hem uit de vorm, snijd de bladerdeegrand eventueel glad af, leg wat toefjes tijm op de taart en dien hem warm op (je kunt hem goed opwarmen!) met een knapperige salade.






4 opmerkingen:

  1. Ja wat een fantastische taart hè!
    Ik heb 'm nu twee keer gemaakt en ben er gek op.
    Die van jou ziet er mooi uit, mooi bruin gekleurd. En ik ruik 'm hier vandaan.
    En wat leuk om dat met eigen knoflook te doen...

    Doeg!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heerlijk was ie, zeker voor herhaling vatbaar.
      Met eigen knoflook is natuurlijk extra leuk, maar daar weet jij alles van.
      Haha dan zat de wind zeker zuid-west en had je het raam open....
      Groet, Karin

      Verwijderen
  2. Héérlijk! Ik heb hem ook eens gemaakt. Mijn man is geen enthousiaste knoflookliefhebber, meestal zeg ik niet als het erin zit. Maar ja als je een knoflooktaart op tafel zet, kan je moeilijk zeggen dat het er niet inzit!
    Heb je de verrassende tatin al eens geprobeerd? Die heb ik al minstens drie keer gemaakt, zo lekker!
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geen knoflook..... dat valt niet mee, het zit bijna overal in. Ik moest het even opzoeken van de verrassende tatin, ik heb hem ook een keer gemaakt, maar staat nog niet op de blog, eerdaags nog maar eens maken, lekker met eigen aardappeltjes. Ik zag bij jou ook weer een heerlijke cheesecake, ik denk dat die het eerst aan de beurt is....
      Groet, Karin

      Verwijderen