We hebben zelf perenboompjes, ik
schrijf boompjes anders is het net of we van die mega bomen hebben. Ze zijn nog
klein, een paar van een jaar oud en een paar van een jaar of vijf oud.
De oudste hebben best al veel
vruchten, tenminste......
Afgelopen zondag was het weer tijd
om te plukken, we proberen dit een beetje te spreiden zodat niet alle peren
tegelijk rijp zijn en opgegeten moeten worden.
Ik ging gewapend met een kratje en
een trapje naar de boompjes, als eerste was de 'Williams' aan de beurt. Oh wat
is dat toch leuk, je eigen peertjes plukken. Een kratje redelijk vol naar de
garage gebracht en met een nieuwe kratje op naar de 'Claps' ...... Tot mijn
verbazing hingen er helemaal geen peren
in, hoe goed ik ook zocht, helemaal leeg.
Het is toch niet waar hé, er hingen van die mooie grote claps peren in, ik schat wel een stuk of 100, die kunnen toch niet zomaar verdwijnen.
Toch wel, iemand anders was mij voor
geweest, hij heeft de boompjes waarschijnlijk zien staan en heeft zijn slag
geslagen. Hij heeft de Claps, Conference en de Concorde leeggeplukt.
De 'Concorde' stond voor het eerste
jaar, we vonden het nog zo leuk dat er nu al een stuk of 15 peren in hingen. We
hebben ze zelf niet kunnen proeven omdat een of andere asociale hufter zo nodig
onze peren moest stelen. Het idee dat iemand doelbewust naar je tuin toe komt
om jou perenbomen leeg te plukken, en niet een stuk of wat, nee helemaal leeg.
Je begrijpt dat ons humeur die
zondag niet erg gezellig was. Wat is het toch jammer dat er mensen zijn die
niet van andermans spullen af kunnen blijven.
Gelukkig hadden we de 'Williams' nog
wel, ik denk dat hij deze te klein vond. Ik heb ze voor deze tarte tartin gebruikt, daar is het een
prima peertje voor.
We zijn niet zo van de toetjes maar
we aten linzensalsa met zalm en ik had erbij geschreven dat het met een soepje
wel genoeg was. Je kunt natuurlijk ook een toetje nemen ipv een soepje, dan heb
je je buik ook wel vol.
Het was heerlijk, maar voor ons erg
zoet, zeker zo na de warme maaltijd. Bij de thee vind ik dat niet erg, maar ik
ga de volgende keer toch weer voor een soepje vooraf en de tarte tartin maar
bij de thee.
Het recept komt uit: 'Vier seizoenen lekker koken' van AH
Ingredienten:
75 g roomboter
150 g suiker
8 middelgrote peren
1 à 2 el citroensap
100 g walnoten (ik had 75 g), licht
geroosterd en gehakt
6 plakjes bladerdeeg
Een dichte taartvorm ø 24 cm (of
zo'n mooi gietijzeren pannetje......)
Bereidingswijze:
Smelt de boter in een pannetje met
een dikke bodem, doe de suiker erbij en blijf roeren tot de suiker is opgelost.
laat het mengsel op laag vuur tot een lichtbruine karamel koken.
Giet de karamel in de taartvorm.
Schil de peren, halveer ze en haal
de klokhuizen eruit, wrijf ze in met citroensap.
Schik de peerhelften met de bolle
kant naar beneden op de karamel.
Strooi er de walnoten over.
Leg de plankjes bladerdeeg op elkaar
en rol deze op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap welke ongeveer ø
28 cm is.
Leg het deeg op de peren en vouw de
randen naar binnen, je moet de peren eigenlijk een beetje 'instoppen'.
Zet de taartvorm 25 minuten in de
koelkast.
Verwarm de oven voor op 175
°C.
Zet
de taart in het midden van de oven en
bak hem in ca. 45 minuten goudbruin en gaar.
Laat
de taart in de vorm afkoelen. Keer de taart vlak voor het serveren en snijd in
punten.
De taart is lauwwarm ook erg lekker,
helemaal met een bolletje ijs....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten