dinsdag 26 november 2013

Crostini met wortelhumus



Humus wordt meestal gemaakt van kikkererwten maar deze versie is gemaakt van wortel. Ik weet eigenlijk niet of het dan ook humus mag heten, of dat humus een verzamelnaam is voor gepureerde groenten, erwten of bonen.
De humus van kikkererwten is algemeen bekend deze staat al op mijn blog, nu dus humus van wortel, weer eens wat anders en ook heel erg lekker.
Wij aten het als voorafje op een crostini, je kunt het ook op een flatbread of tortilla doen met nog wat slablaadjes.

Het recept komt uit Veg.

Ingrediënten:

1 tl komijnzaadjes
1 tl korianderzaadjes
6 el olijf- of koolzaadolie
1 tl heldere honing
500 g wortels, geschild
3 grote tenen knoflook, in de schil en geplet
sap van ½ citroen
sap van 1 sinaasappel
3 el tahini (of pindakaas zonder stukjes)
zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper

Bereidingszijze:

Verwarm de oven voor op 200° C.
Rooster de komijn- en korianderzaadjes een minuut in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Stamp in de vijzel tot een vrij fijn poeder. Roer in een grote kom 4 el van de olie met de honing en geroosterde specerijen door elkaar.

Snijd de wortels in stukjes van 5-4 cm en voeg met de knoflook aan de dressing toe. Schep om zodat alles goed bedekt is en breng op smaak met zout en peper. Schep in een kleine braadslede en zet ongeveer 35 minuten in de oven tot de wortels gaar zijn en net bruine randjes beginnen te krijgen. Schep alles halverwege een keertje om.
Laat wat afkoelen en schep alles in een foodprocessor. Knijp hierbij de knoflook uit hun velletjes. Voeg het citroen- en sinaasappelsap toe, de tahini (of pindakaas) en de rest van de olie en pureer. Voeg extra zout en peper toe naar smaak.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten