Humus wordt meestal gemaakt van
kikkererwten maar deze versie is gemaakt van wortel. Ik weet eigenlijk niet of
het dan ook humus mag heten, of dat humus een verzamelnaam is voor gepureerde
groenten, erwten of bonen.
De humus van kikkererwten is
algemeen bekend deze staat al op mijn blog, nu dus humus van wortel, weer eens
wat anders en ook heel erg lekker.
Wij aten het als voorafje op een
crostini, je kunt het ook op een flatbread of tortilla doen met nog wat slablaadjes.
Het recept komt uit Veg.
Het recept komt uit Veg.
Ingrediƫnten:
1 tl komijnzaadjes
1 tl korianderzaadjes
6 el olijf- of koolzaadolie
1 tl heldere honing
500 g wortels, geschild
3 grote tenen knoflook, in de schil
en geplet
sap van ½ citroen
sap van 1 sinaasappel
3 el tahini (of pindakaas zonder stukjes)
zeezoutvlokken en versgemalen zwarte
peper
Bereidingszijze:
Verwarm de oven voor op 200° C.
Rooster de komijn- en
korianderzaadjes een minuut in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren.
Stamp in de vijzel tot een vrij fijn poeder. Roer in een grote kom 4 el van de
olie met de honing en geroosterde specerijen door elkaar.
Snijd de wortels in stukjes van 5-4 cm
en voeg met de knoflook aan de dressing toe. Schep om zodat alles goed bedekt
is en breng op smaak met zout en peper. Schep in een kleine braadslede en zet ongeveer
35 minuten in de oven tot de wortels gaar zijn en net bruine randjes beginnen
te krijgen. Schep alles halverwege een keertje om.
Laat wat afkoelen en schep alles in
een foodprocessor. Knijp hierbij de knoflook uit hun velletjes. Voeg het
citroen- en sinaasappelsap toe, de tahini (of pindakaas) en de rest van de olie
en pureer. Voeg extra zout en peper toe naar smaak.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten